IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:04 | 19 септември 2017
Обновен: 21:14 | 10 април 2024

До месец започват мащабните ремонти в училища във Варна, финансирани с европари

Близо 30 млн. лв. ще бъдат инвестирани за реновиране на общински и държавни школа

По материала работи: Слав Велев
До месец започват мащабните ремонти в училища във Варна, финансирани с европари

До месец се очаква да започнат мащабните ремонти в някои варненски училища, които ще бъдат финансирани по ОП „Региони в растеж“. Очаква се да приключи процедурата по обществените поръчки. „Получихме уверение, че до края на септември ще имаме визия за договорите за строително-монтажните работи и за строителен надзор. Не може да бъде разкрита строителна площадка, без тези две неща да бъдат изпълнени“, каза директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов. „Още поне месец учениците ще бъдат в сградите, в които са били и миналата година, а когато договорите станат факт, ние ще създадем организация веднага да бъдат преместени в приемащите училища, с които вече сме се договорили и има решение на общинския съвет“, допълни Лилия Христова. „Най-сложна и ситуацията с училище „Найден Геров“. В него ще бъде извършен най-тежкият ремонт, тъй като имаме предписание от РДНСК, че има пропукване в сградата. В СУ „Найден Геров“ и учениците са много и ще трябва да бъдат разпределени на различни места, съобразно възрастовите особености“ – каза още Лилия Христова.


„По отношение на преместването на учениците, работим в пълно единодействие с РУО-Варна. Създали сме от рано организация, за да посрещнем това предизвикателство както трябва. Неудобства сигурно ще има, а един от проблемите е провеждането на часовете по физическо възпитание. Например залата на Първа ЕГ е отдадена под наем на спортни клубове. Ще трябва графиците да се прецизират , за да могат учениците и от гимназията и от СУ „Найден Геров“, които ще бъдат преместени там, да си провеждат часовете“, обърна внимание директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“. 


Всички ремонти в училища и гимназии, финансирани по ОП „Региони в растеж“ трябва да приключат до средата на 2019 г. „Направили сме стройна организация, тъй като определен обем работа трябва да бъде свършен и отчетен, за да бъде остойностен проектът“ – отбеляза Лилия Христова. Припомняме, че ремонтите се финансират изцяло с евросредства, без съфинансирани от общинския бюджет. При проектиране на реновирането във всяко от училищата е предвидено осигуряването на достъпна образователна среда за деца със специални потребности в съзвучие с всички европейски стандарти.“ Реализирането на всички проекти ще доведе до една по-добра среда и равен достъп до качествено образование на територията на община Варна“, увери Лилия Христова. 


Близо 30 млн. лв. ще бъдат инвестирани за подобряване на образователната инфраструктура, като в това число влиза ремонт, както на общински, така и на държавни училища. Средствата отпускани по „Региони в растеж“ са предназначени основно за саниране, подмяна на дограма, реновиране на кабинети, подобряване на топлообменните системи, на ВИК- и енерго-снабдяването. 

Полина Петрова

 

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (15.09.2017) - Готови ли са всички общински училища за 15 септември?
 

 

Коментари

Новини Варна