IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:55 | 20 септември 2017
Обновен: 03:06 | 20 април 2024

Около 200 деца преминаха през контактната зона в зоопарка във Варна

Посещението в къта не се заплаща допълнително, достатъчен е билетът за вход в зоологическата градина

По материала работи: Слав Велев
Снимка Полина Петрова

Около 200 деца са посетили контактната зона в зоологическата градина във Варна, която беше открита на 14 септември. Това съобщи за медийна група „Черно море“ директорът на зоопарка Иванка Стоянова. Контактната зона е отворена за достъп всеки вторник, сряда и четвъртък от 11 до 12 часа. „Преценихме, че това е оптималното време, за да не се изморяват и стресират животните“, поясни Иванка Стоянова. Посещението в къта не се заплаща допълнително, достатъчен е билетът за вход в зоопарка. Децата до 12 години задължително трябва да са с придружител. Пръв посреща посетителите симпатичният Президент – любопитна лама от рода алпака. В контактната зона могат да се видят също две бели патици, няколко малки пауна, майка и бебе лопатари и три зайчета. Посетителите получават на входа порции с храна, които могат да дадат на животните.

 

Дажбата е съобразена с количеството, което е обичайно до този час на деня за всеки вид животно, уточни Иванка Стоянова. Не липсват и забавни моменти в първите няколко дни от отваряне на контактната зона. Първата реакция на някои от децата била да захапят ябълката или моркова, който са получили, за да нахранят животните. 


В контактната зона по време на посещенията на децата има и служители на зоопарка, които разясняват на малките зоолюбители кой обитател с какво се храни и отговарят на всичките им въпроси. „Създадохме този кът в отговор на една от основните мисии на зоологическите градини – да надграждат екологичното образование на децата“ – подчерта Иванка Стоянова. 

 


Кътът е изработен изцяло от естествени материали и е съобразен с изискванията за зоопарковете. 


Настъпването на есента не налага промени в дневния режим на животните в зоологическата градина. Те се правят в очакване на зимата, като се променя режимът на хранене с цел натрупване на мазнини при някои видове. Храна и отопление за животните в зоопарка  са осигурени до края на годината. 


Полина Петрова
Снимки Авторът

 

 

Коментари

Новини Варна