IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:00 | 25 септември 2017
Обновен: 14:37 | 25 април 2024

С песни и танци варненци от 3-та възраст отпразнуваха Деня на пенсионера

Вижте част от настроението им

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

С песни и богата фолклорна програма пенсионери във Варна отбелязаха в аванс Деня на възрастните хора. Той се празнува  на първи октомври и е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните и да се отдаде почит към техния принос за обществото. Зала „Пленарна“ в Общината бе препълнена с желаещи да разнообразят ежедневието си варненци от третата възраст, които изслушаха вяло обещанията за по-хубав живот и се оживиха видимо при реалните изпълнения на връстниците си.

 

„Искаме да обърнем вниманието на обществеността към възрастните хора и им предлагаме концерт, домакин на който е район „Владислав  Варненчик“ – каза Геновева Михова - председател на Съюза на пенсионерите 2004 . Гостите чуха творчество на пенсионерски състави, което изразява уважението им към непреходния български фолклор. Искам да споделя, че фестивалът „Листопад на спомените“ върви усилено. Ще се проведе на 13,14 и 15 октомври за първи път в аулата на ИУ. Заявки са получени от над 140 художествени състави и изпълнители от цялата страна. Ние ще продължим да се борим да върнем фестивала в залата на ДКС, защото искаме повече пенсионери да се докоснат до музиката на тяхната младост. Възрастните хора са от поколението, за което съзиданието беше основно в живота им. Те работеха непрекъснато на пълен работен ден, но и отгледаха поне по 2-3 деца. Това поколение има трайни духовни потребности. Това роди и фестивала, който предстои да се проведе през следващия месец във Варна – допълни Михова.

 

Трудно е да си пенсионер у нас в днешно време – сподели Татяна Маринова, която бе дошла за концерта от с. Куманово. Дамата се оказа секретар на местното читалище и побърза да се похвали със златния медал на „Кумановските авлиги“ на тазгодишното участие на местен фестивал за изкуство. Щастлива е, че живее със съпруга, децата и внуците си и  си дава сметка, че близостта до младите хора от семейството до голяма степен е причината да се чувства все още млада, борбена и изпълнена с надежда и смисъл за утрешните дни.

 

70-годишният Румен Николов от кв.“Възраждане“, който също бе дошъл да гледа концерта сподели, че едва свързват двата края със съпругата си, защото пенсиите им са ниски, а разходите – твърде големи. По негови думи сравнително добре живеят единствено стари хора, чиито деца работят в чужбина, както и малцината пенсионери с високи доходи. Той смята, че всеки негов връсник у нас трябва да взема минимум 500 лв. пенсия, за да се справи с живота и да не мизерства. Радва се на такива творчески прояви, защото те обогатяват живота на хора като него. Научил е за концерта от приятелки.

 

„Ако не се опирахме на вашия опит и оптимизъм, движението ни напред щеше да е трудно“ – каза при откриването на творческата проява зам.кметът Коста Базитов. Той припомни, че над 13 млн. лева е заделила Община Варна от бюджета си за възрастни и хора с увреждания.  По негови думи местната власт приема със смирение упреците от страна на пенсионерите, защото те са възможност за корекция.

 

Две законодателни инициативи, свързани с подобряване на качеството на живот на възрастните хора обяви в аванс проф. Анелия Клисарова, зам.-председател на Комисията за образование и науката в 44-ото Народно събрание, която бе гост на концерта. Ще бъде предложено за гласуване премахването на лимита от лекарски направления за хората от 3-та възраст, както и ще се обсъди и придвижи за гласуване намаляване на допълнителните плащания в доболничната и болничната помощ. Това раздвижи хората, дошли за гледат концерта, организиран от  Съюза на пенсионерите във Варна, съвместно с читалище „Филип Кутев“ във Владиславово.

 

Участието в самодейни групи до голяма степен осмисля живота на пенсионерите – отбеляза Йордан Бъчваров – ръководител на „Морски хор“ към читалището в район „Владислав Варненчик“. В момента двама мъже и седем жени участват в концертите на състава. Участията на самодейците са по около  20-30 на година, а репертоарът варира от стари градски песни, през народни, до класически. „Песента ни зарежда с енергия и това е обединяващото между всички нас“ – допълни хористът.

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна