IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
20:31 | 3 октомври 2017
Обновен: 10:36 | 17 април 2024

Балкански лидери се събраха на среща в "Евксиноград"

Бойко Борисов: Едно от най-важните неща е да станем пример за мир, стабилност и просперитет

По материала работи: Борис Проданов
Балкански лидери се събраха на среща в "Евксиноград"

Четиристранна среща между министър-председателите на Гърция, Румъния и България, заедно с президента на Сърбия се проведе в резиденция „Евксиноград“ във Варна. На нея бяха обсъдени темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа.

 

„Едно от най-важните неща на Балканите е в условията на тежките времена в Европа е да излъчват мир, стабилност и просперитет, заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата, на която беше домакин. Борисов отбеляза, че мястото на Сърбия е в ЕС и всички заедно полагат усилия процесът да бъде ускорен.

 

„На Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме равни и трябва да развием отношенията си така, че да станем пример за мир, стабилност и просперитет. Интересите на четирите държави съвпадат. Нашата цел не е да се конфронтираме, а с аргументи, постигнати резултати, спокойствие и мир да предложим варианти как и по-бързо да бъде постигнат необходимия европейски мир между Белград и Прищина и присъединяването на Сърбия към ЕС, заяви премиерът.“

 

Сръбският президент Александър Вучич благодари за подкрепата, която Сърбия получава по европейския й път. „Работим по инфраструктурни проекти между четирите държави и за Сърбия вътрешната връзка с България е много важна, както и мирът и стабилността“, изтъкна той. Президентът Вучич изрази надежда да бъде добър домакин на следваща среща в този формат, която ще се състои в Белград.

 

„Четирите държави можем да играем съществена роля за развитието на региона, можем заедно да умножим силата, която всяка държава притежава в обща цел“, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той приветства българската инициатива да се проведе среща на върха за Западните Балкани в рамките на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

 

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе акцентира върху добросъседството и енергийната сигурност и независимост. „Имаме прагматично партньорство, срокове, цели и проекти, които да следваме“, заяви румънският премиер. По думите му четирите държави трябва да действат като един партньор по енергийните теми и да имат добра координация относно инфраструктурните проекти.

 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Коментари

Новини Варна