IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
19:43 | 16 октомври 2017
Обновен: 04:29 | 25 април 2024

Англичани, французи и германци посещават планетариума във Варна

Основното предимство е лекцията на живо, смята директорът на НАОП „Николай Коперник” Свежина Димитрова

По материала работи: Слав Велев
Свежина Димитрова - директор на НАОП „Николай Коперник”

Английски, френски и немски туристи са проявили интерес към планетариума във Варна това лято, съобщи директорът на НАОП „Николай Коперник” Свежина Димитрова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов. Регистриран е отлив на посещенията от руснаци. Българските граждани също проявявали по-голям интерес към планетариума в сравнение с предишни години. Основната причина според Свежина Димитрова е лекцията на живо. Подобна практика има на малко места у нас и в чужбина, поясни тя. „Предимството е, че когато имат лектор намясто, те могат да зададат въпроси и да си доизяснят неща, които не са разбрали. Често питат и за някои новости в астрономията“, разкри директорът на НАОП „Николай Коперник“. 


Приятна тенденция през това лято е, че все повече деца посещават обсерваторията. Специално за тях екипът е разработил представлението „Космическо пътешествие“. „Мислим си за следващата година да го разширим и да направим и други подобни програми за деца, тъй като се оказа, че те проявяват голям интерес към астрономията не само подтиквани от родителите си. 


Добър е бил интересът и към летните школи за деца в ранна училищна възраст, организирани от обсерваторията. „Най-малките любители разбраха на практика колко интересна, забавна, лесна и в същото време полезна може да бъде астрономията, тъй като тя се докосва до всички природни науки и дава познания в различни области. Част от децата се записаха и за постоянните ни школи, които стартираха с началото на учебната година“, коментира Свежина Димитрова. 


Близо 300 са учениците, записани за школите на НАОП „Николай Коперник“. Документи се приемат и след началото на учебната година. „Няма да върнем никой“, увери директорът на обсерваторията. Сред новите занимания, които привличат интереса на децата, са школа по астрофотография и снимане на филмчета, свързани с астрономията и физиката. 


Полина Петрова
 

 

Целия разговор със Свежина Димитрова в сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

Щрихи от утрото" (16.10.2017) - По какви проекти работят астрономите от варненската обсерватория?

 

 

Коментари

Новини Варна