IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
19:50 | 16 октомври 2017
Обновен: 16:07 | 17 април 2024

Конкурс за фантастична рисунка обяви НАОП „Н. Коперник“

Очакват се още медали за варненски ученици от международни състезания и олимпиади

По материала работи: Слав Велев
Конкурс за фантастична рисунка обяви НАОП „Н. Коперник“

Конкурс за фантастична рисунка обяви НАОП „Н. Коперник“ във връзка със 100-годишнината от рождението на британския писател и изобретател Артър Кларк. „Нашето предложение е децата първо да прочетат произведение на автора и след това да нарисуват нещо, което ги е впечатлило. Могат да участват ученици от всички класове. Искаме да отбележим годишнината подобаващо, тъй като мислим, че това е автор, когото младите трябва да познават“ – коментира директорът на НАОП „Николай Коперник” Свежина Димитрова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов.


От варненската обсерватория подготвят и фестивал по случай 150-годишнината от рождението на Мария Кюри. Очакването е в него да се включат учители по природни науки от Варна и областта. 


До края на годината ученици от школите на „Николай Коперник” ще участват в няколко престижни международни състезания, от които надеждите са за медали. По един представител има в олимпиадата по астрономия в Китай и в олимпиадата по астрофизика. 


„Преди две седмици децата от школите се завърнаха от международна метеорна конференция, на която бяха поканени и изнесоха доклади на английски за техните метеорни наблюдения. Бяха приготвили и постери и направиха силно впечатление на всички участници – не само от Европа, но и от света. Децата завоюваха призови места и от европейския конкурс „Одисей“. Те станаха регионални първенци и се представиха достойно в европейския финал“, разказа Свежина Димитрова. 


Полина Петрова
 

Целия разговор със Свежина Димитрова в сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

Щрихи от утрото" (16.10.2017) - По какви проекти работят астрономите от варненската обсерватория?

Коментари

Новини Варна