IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
19:47 | 16 октомври 2017
Обновен: 22:43 | 18 април 2024

Слагат камери край обсерваторията във Варна, за да пазят от вандали

Планират и ремонт на фасадата

По материала работи: Слав Велев
Слагат камери край обсерваторията във Варна, за да пазят от вандали

Камери ще бъдат монтирани пред обсерваторията, за да пазят сградата и паметника на Коперник от вандалски прояви. Това съобщи директорът на НАОП „Николай Коперник” Свежина Димитрова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов. Започната е процедура по подбор на фирма, която да инсталира камерите. 


Както вестник „Черно море“ писа, паметникът на Коперник пред обсерваторията за пореден път стана обект на вандалски прояви през миналата седмица. „Ще се постараем отново да го възстановим. Той за нас е като визитна картичка и всеки път страдаме, когато го рушат. Част от обществото, за съжаление, явно не може да го оцени. Има и много рисунки върху фасадата на сградата, които ги загрозяват. Ще видим какъв ще е ефектът след монтирането на камерите, дали вандалските прояви ще престанат. Планираме във връзка с 50-годишния юбилей, който предстои през 2018-а, да направим ремонт на външната част на сградата, за да бъде изчистена и красива и да посрещаме по подобаващ начин гостите от страната и чужбина“, допълни директорът на НАОП „Н. Коперник“. 


Полина Петрова

 

Целия разговор със Свежина Димитрова в сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

Щрихи от утрото" (16.10.2017) - По какви проекти работят астрономите от варненската обсерватория?

Коментари

Новини Варна