IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:14 | 17 октомври 2017
Обновен: 02:53 | 11 април 2024

Паметен знак на Христо Ботев откриха в едноименната градинка във Варна (СНИМКИ)

Идеята е на децата от училището, чийто патрон е поетът-революционер

По материала работи: Слав Велев
Петокласникът Явор Дарелов рецитира творба на Ботев пред паметната плоча. Снимка Пламен Гутинов

Паметен знак на Христо Ботев откриха в едноименната градинка във Варна. Негов автор е скулпторът Живко Дончев.

 

 

"Нужно е да има такива инициативи, защото в последните години българите не се забравихме, но се намразихме, трябва вече да се заобичаме..." - коментира творецът пред екип на медийна група "Черно море". Авторът сподели, че за първи път прави паметна плоча на Ботев и за него е чест, тъй като това е велика личност в нашата история. Паметният знак е изработен от сив гранит, а изображението е от бронз. Цялостната композиция е реализирана за около 3 месеца. 

 

На тържествената церемония присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът Иван Портних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов. 

 

 

 

"За първи път съм във Варна по толкова одухотворен повод, който не е свързан с инфраструктурни проекти. Трябва да сме признателни към нашите предци и особено към онези големи българи, които са пример за всички нас и за нашите деца", заяви министър Николай Нанков. 

 

 

 

Идеята за поставянето на паметния знак е на децата от Основно училище "Христо Ботев" и на техните родители и учители. "Благодаря на община Варна, че подкрепи нашата инициатива, която е по повод 90-годишнината от основаването на ОУ "Христо Ботев".  Радваме се, че се наричаме ботевци и носим заряда на този велик българин в душите си" - каза заместник-директорът на училището Ангелина Денчева.  


"Щастлив съм, че съчетавайки усилията си, днес имаме този прекрасен резултат, с който споделяме нашата обща патриотична кауза. Вярвам, че ще продължим във времето да поддържаме това прекрасно място в града, така, както са го започнали преди десетилетия нашите предци", каза кметът Иван Портних. 

 

Създаването и именуването на Ботевата градинка е една от забравените страници от историята на Варна. До 1925 г. това място, на което се намира сега градинката е било запустяла и заблатена долина в края на града, близо до съборената десетина години преди това крепостна стена. През 1934 г. във Варна е учреден клон на националното родолюбиво дружество "Отец Паисий", в което влизат изтъкнати граждани - лекари, учители, банкери. Създава се младежка организация към дружеството. Две години по-късно те успяват само за няколко месеца да почистят заблатения терен, да направят градина, да оформят алеи на мястото на запустялата площ и да оградят облагороденото пространство. Именували новата градинка Ботева - за да подчертаят основните характеристики на своите цели - родолюбие, бунтарство и прогрес и за да изразят духа на своето време.
 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 
 
 

Коментари

Новини Варна