IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:33 | 19 октомври 2017
Обновен: 09:35 | 15 април 2024

Край Варна се провежда първата в Европа международна конференция за болестта на Алцхаймер

47 000 000 са засегнатите от някакъв вид деменции в световен мащаб, 100 000 са в България

По материала работи: Слав Велев
Край Варна се провежда първата в Европа международна конференция за болестта на Алцхаймер

Край Варна се провежда първата в Европа международна конференция за болестта на Алцхаймер. Форумът е днес и утре в курорта Златни пясъци. Конференцията събира учени от 29 страни. Това е вторият подобен форум в света и първи в Европа. 

 

"Болестта на Алцхаймер е наистина глобална епидемия. Няма страна, която да не е засегната. 47 милиона са болните от Алцхаймер и от свързаните с него деменции по света и се очаква до средата на настоящия век тази бройка да се утрои ако ние не намерим адекватен начин да противодействаме и да лекуваме" - заяви Д-р Мария Карио – главен научен директор на асоциация "Алцхаймер" в САЩ. 

 

100 000 са засегнатите от някакъв вид деменции у нас и поне половината страдат и от болестта на Алцхаймер, сочат данни на гражданското сдружение "Алцхаймер - България". Те са получени при единственото до момента епидемиологично проучване на заболяването у нас, което е направено във Варна и региона. 


"Истината е, че това заболяване е било подценявано в продължение на десетилетия навсякъде по света. Проблемът става все по-видим с удължаване на продължителността на живот в повечето страни. Затова той трябва да бъде поставен на масата и не трябва да се пренебрегва" - подчерта д-р Илия Лефтеров от Университета на Питсбърг. 
 


Целта на учените е да разработят методи за ранна диагностика на заболяването, още преди неговото проявление. По думите на Д-р Лияна Апостолова – професор по неврология, генетика и невроизобразяване към университета на Индиана в САЩ, в 80% от случаите става въпрос за наследствено заболяване. Сред факторите, които влияят върху по-бързото развитие на болестта са липсата на образование, продължаващо през целия живот, тютюнопушенето, уседналото ежедневие и нездравословният начин на хранене. 


Има 13 клинични изследвания, финансирани от Европейската агенция по лекарствата, които са в последна фаза на развитие и ако дадат добри резултати е вероятно да се намерят медикаментозни начини да се помогне на хора, които вече са проявили симптоми на болестта на Алцхаймер. 


Проучванията във връзка с болестта на Алцхаймер показват в последните години напредък в няколко направления. Първото от тях е свързано с биомаркерите, които подпомагат диагностицирането - методи за изобразяване на мозъка или изследвания на протеини в кръвта. Другите важни открития са в сферата не генетичната предиспозиция на болестта. В последно време усилията са съсредоточени върху проучване на рядка форма на заболяването, свързана с по-ранното му проявление. Когато се среща при хора на 40-50 годишна възраст, това обикновено е чиста форма на болестта на Алцхаймер, която не е утежнена от инсулти и други заболявания, характерни за по-възрастни пациенти. "Проучвайки тази чиста форма, ние ще разберем кои са генетичните фактори, които стоят в основата на заболяването", поясни Д-р Лияна Апостолова. "Работим с 16 университета в САЩ, от които 13 ще са клинични центрове. Имаме много групи, които ще се фокусират върху анализа на данни в определена сфера – някои ще се занимават с клиничната част и с генетиката, други – с молякулярната диагностика, трети – с ядрено-магнитния резонанс.  Плануваме да преминем и в глобално изследване на този специфичен вариант на заболяването и в света. Имаме вече партньори в Англия и Дания, но търсим контакти навсякъде" - допълни тя. 


В основата на заболяването засега учените смятат че стои протеинът Амилойд бета, който е токсичен. "Всички ние имаме изходни вещества на този протеин в организма си, които се разграждат по здравословен или нездравословен начин. Във втория случай се генерира Амилойд бета. С годините той се натрупва и не може да се изчисти, затова в повечето случаи болестта на Алцхаймер е заболяване на възрастта. То се проявява при възрастни хора и при такива, които имат генетична предразположеност. Когато започне натрупването на Амилойд бета настъпват и други дегенеративни промени и на втори протеин в организма, който се нарича тау. Следват и други патогенетични и патобиологични изменения. Самият факт, че болестта започва поне 20 години, преди да се проявят симптомите, прави толкова трудно намирането на подходящо лечение, тъй като то трябва да стартира, когато започва болестта, а не когато вече се е развихрила в мозъка. Тогава вече е прекалено късно" - разказа  Д-р Лияна Апостолова. 
 

 


Полина Петрова
 

 

 

 

Коментари

Новини Варна