IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
14:16 | 20 октомври 2017
Обновен: 01:02 | 12 април 2024

Красимир Вълчев: Дигитализацията на учебния процес е неизбежна

За първа година в училищата навлизат и електронни варианти на учебници

По материала работи: Борис Проданов
Красимир Вълчев: Дигитализацията на учебния процес е неизбежна

Дигитализацията на учебния процес е неизбежна, каза днес във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Към днешна дата над 45% от училищата в страната имат Wi-Fi мрежи, които покриват над 80% от класните им стаи, уточни министърът и добави, че за първа година има одобрение на електронни варианти на учебници по определени дисциплини.

 

„Тези интерактивни версии на учебниците вече се използват от учениците и като цяло образователните ресурси в електронен вид се увеличават. Ще продължим да инвестираме в опорна и локални мрежи и ще подпомагаме детските градини и училищата в усилията им да електронизират учебния процес“, каза Красимир Вълчев.

 

Министърът уточни, че това е поетапен процес, тъй като, за да се обучават децата само електронно трябва всяко дете да има индивидуално крайно устройство. Според него голямо неравенство от гледна точка на компютърни кабинети и достъп до интернет дори и в малките градове няма, а по-голям е проблемът с учителите. „Училищата в отдалечени населени места изпитват по-големи трудности с обезпечаването на учители, особено по някои дисциплини, свързани с дигитализация на учебния процес“, каза Вълчев.

 

Образователният министър заяви, че предвидените допълнителни средства за образование са близо 400 млн. лв., като основната част от тях са за възнаграждения. „Предстои Министерството на финансите да представи проектозакона за държавен бюджет за следващата година. В сектора "Образование" са предвидени 330 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал, 32 млн.лв. за непедагогическия персонал, обезпечаване на увеличения размер на осигурителната вноска, както и за стипендии на учениците, училищни психолози и транспорт на учениците, уточни Красимир Вълчев.

 

Относно механизма за съвместна работа на институциите по отношение на обхващане и задържане в образователната система на учениците министърът каза, че министерството разчита на този механизъм. „По отношение на задържането на децата в училище основната тежест е върху образователните институции. Това предполага допълнителна подкрепа и индивидуална работа с всяко едно дете и допълнителни усилия по отношение на проблемните ученици. Има полезност от съвместната работа на институциите по отношение на налагането на санкции, на семейните помощи за деца, които да бъдат насочени в по-голяма степен към образованието и по отношение на контрола на медицинските бележки“, добави Вълчев.

 

Вследствие от прилагането на механизма около 12 000 деца от 200 000 са записани в образователната система, а около 80 % от същата бройка в са в чужбина, уточни министърът на образованието. Той добави,че около 350 деца на бежанци се обучават в училища на територията на страната, като по-голяма част от тях са в Хасковска област.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна