IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:00 | 13 ноември 2017
Обновен: 14:51 | 28 март 2024

Търсят начини за намаляване на цените за ползването на училищните бази за спорт

Общинските съветници разгледаха отчет за дейността на Сдружение Варна – Европейска младежка столица

По материала работи: Слав Велев
Търсят начини за намаляване на цените за ползването на училищните бази за спорт

Стратегията за развитие на физическото възпитание и спорта на територията на община Варна за периода 2018-2022 г. преразгледаха съветниците от ПК „Младежки дейности и спорт“ към ОбС-Варна. Те обърнаха внимание на факта, че базите в училищата, ползвани от клубовете, се отдават под наем при високи цени, които не подпомагат активността на учениците. Съветниците и директорът на ресорната общинска дирекция Кристиан Димитров се обединиха около  тезата, че е добре да се помисли за намаляване на наемите, което ще привлече във физкултурните салони повече деца и индиректно ще подпомогне спортните клубове да развиват физическата активност на подрастващите. Стратегията беше одобрена единодушно. Предстоят срещи на администрацията с общинските съветници за изчистване на финансовите аспекти относно това решение с цел промяна на друга наредба, която определя наемите за училищната спортна база. Допълнително беше адмириран фактът, че в стратегията е заложен като приоритет ученическият спорт, което е важно на фона на тревожните данни от статистиката за обездвижването на децата. Посочено бе, че новите ученически спортни площадки  привличат стотици деца и с кметска заповед няма да бъдат заключвани в събота и неделя, за да могат да се ползват. 


ПК „Младежки дейности и спорт“ разгледа и отчета за дейността на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, представено от изпълнителния директор Мирчо Христов. Той посочи, че за домакинството е разполагал с финансова рамка от около 879 000 лв., което е позволило да се реализират много събития в рамките на годината. В обсъждането беше засегнат фактът, че той не е бил добре подготвен и е трябвало да направи по-стегнат отчет. Въпреки това е успял да внесе спокойствие в организацията на събитията. Окончателния ефект от домакинството на Варна ще може да бъде отчетен след време, когато има статистически данни.  Финалният годишен отчет би трябвало да се представи от Мирчо Христов до края на 2017-а. 


Борис Проданов
 

 

 

Коментари

Новини Варна