IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:05 | 17 ноември 2017
Обновен: 10:53 | 19 април 2024

Имат ли децата във Варна логопедични проблеми?

Проучване ще обхване всички детски градини

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов, архив

Във Варна започва проучване колко от тригодишните деца имат логопедични проблеми. Ще бъдат обхванати всички детски градини във Варна, а консултациите ще стават само след изричното писмено съгласие на родителите. Проектът е пилотен, а в края на проучване ще бъде обобщена представителна извадка.  Днес във Варна учители, родители и обществени съвети обсъдиха как да подобрят образователната среда. Форумът "Изграждане на ефективна и подкрепяща среда в детската градина и училището. Отговорното родителство" беше организира от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна.  
 

Директори и учители на детски градини и училища, родители и представители на педагогическите съвети обсъдиха във Варна как децата и учениците по - бързо да се приобщят към образователната среда. За целта е много важна ролята на всички заинтересовани страни, категорични са специалистите. 
 

„Тръгвайки от нуждите на заинтересованите страни ние вече да търсим най -  ефективните методи за създаване на подкрепяща среда. Много е модерно напоследък, а и винаги актуално,  е сътрудничеството между всички и не на последно място е разбирането на детето, каза Антоанета Календерова, която беше един от лекторите на форума. 
 

Сред най – актуалните теми в образованието днес е справянето с агресията, допълни  директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“  Лилия Христова. 


„За да спрем агресията диалога между тези три институции трябва да върви ежедневно, да не кажа и ежечасно. Така че не може само учителите или директорите сами да се справят с проблемите на едно дете, ако нямат комуникацията с родителите“ – подчерта Лилия Христова. 


Тя допълни, че  е много важно да се обърне внимание на децата със специални образователни потребности и тяхното приобщаване в училището или в детската градина. Варна е вторият град в България, който има център за личностно развитие и логопедичен център. 


Лилия Христова припомни също, че във всяко училище, което има необходимост, разполага с ресурсен учител, а като цяло Варна има много добра развита ресурсна система за подпомагане на децата със специални образователни потребности.  Заради ремонтите на някои варненски училища и наложителното преместване на ученици в други учебни сгради, ще бъде осигурена достъпна среда, допълни директорът на образователната дирекция. Първо ще бъдат ремонтирани пет варненски училища, изцяло със средства по европейски проект.  


Радослава Христова
 

 

Коментари

Новини Варна