IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:26 | 17 ноември 2017
Обновен: 03:03 | 26 април 2024

Наградиха победителите в състезанието по медиация за студенти във Варна (СНИМКИ)

Проявата е първа по рода си в страната

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Наградиха най-добре представилите се студенти в първото национално състезание по медиация, което се проведе във Варна. Отличията бяха обособени в две категории - медиатор и отбор адвокат-клиент. Първо място в категорията медиатор зае Теодора Пейчева от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Втори се нареди Валентин Марков от Варненски Свободен университет "Черноризец Храбър", а трета - Даяна Кънчева от Нов български университет. "Най-важното качество, което един медиатор трябва да притежава е това да може да запази неутралитет" - сподели Валентин пред екип на медийна група "Черно море".

 

Въпреки че е студент първи курс по международни отношения, решил да се включи в състезанието, тъй като имал интерес към правото и съдебната система като цяло. Валентин не скри, че би опитал да работи като медиатор и на практика, ако види, че се справя добре. "Интересно ми е как двете страни защитават позициите си, но все пак са готови на отстъпки, за да се стигне до най-доброто решение", допълни той. 

 

"Медиацията е един способ за разрешаване на конфликти, когато са възникнали противоречия между страните. Това, което я отличава от съдебната процедура е, че страните в много по-голяма степен могат да извлекат ползи за себе си и за интересите, които имат" - поясни победителката в състезанието Теодора Пейчева

 

Тя е студентка по право в Софийския университет. "Състезанието беше много приятно за мен. Винаги човек научава нови неща, особено когато получи обратна връзка от сертифицирани медиатори и утвърдени адвокати и съдии. Бих казала, че виждам бъдещето си в тази сфера. Ще се радвам да мога да практикувам в реална житейска среда" - каза още Теодора. 


В категорията адвокат/клиент първо място зае отборът Тошко Иванов и Кольо Колев от Русенски университет "Ангел Кънчев". Втори се наредиха Богдан Петков и Кира Георгиева от Нов български университет, а трети - Сузан Рафат и Мария Николова от Великотърноския университет  "Св. Св. Кирил и Методий".  


Бяха раздадени и специални награди. За най-добра преговорна стратегия на екип адвокат/ клиент бяха отличени Георги Раданов от Софийски университет и Богдан Петков от Нов български университет. За най-добър дипломатичен подход, като медиатор награди получиха Тереза Василева от Медицински университет-Варна и Йоана Мирчева от Великотърновския университет. За иновативните си методи отличия получиха Валентин Марков от Варненски свободен университет и Дилян Николов от Русенски университет "Ангел Кънчев".


20 отбора със студенти от 8 специалности в 9 университета в страната се включиха в състезанието. Проявата е кулминация на Дните на медиацията във Варна, организирани по повод навършването на 2 години от откриването на Центъра по медиация към съдебния район, организирана от Центърът за разрешаване на спорове – София,  Институтът по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове Итера  и представители на съдилищата в града.


Грамота получиха и треньорите на студентите от всеки университет. 

 


 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна