IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:45 | 17 ноември 2017
Обновен: 11:25 | 24 април 2024

Първият от новите кораби за ВМС трябва да е готов до 2020-а

Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Първият от новите патрулни кораби за ВМС трябва да бъде построен до края на 2020-а, съгласно споразумението с избраната фирма-изпълнител. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Крайният срок за издаване и на двата кораба е пет години от датата на сключване на споразумението. "В момента процедурата е на етап изработване на договора. Надявам се в най-скоро време да приключи, за да бъде подписан и да се пристъпи към изпълнението му. Можем да кажем, че процедурата е била успешна едва когато видим поне първия кораб на вода" - каза пред журналисти Красимир Каракачанов. 


Министърът на отбраната заяви, че амбицията му е до края на мандата на правителството да приключат проектите за обновление, както във ВМС, така и в сферата на авиацията и сухопътните войски. Друга от целите, която Красимир Каракачанов изтъкна е през следващата година 1300 военнослужещи да бъдат наети, с което да се попълнят редиците на армията. 

 


Изграждането на двата патрулни кораба за ВМС е на практика първият проект в сферата на отбраната, който е достигнал до фаза подписване на договор с фирма изпълнител. Средствата, отпуснати от НС са в размер на 820 млн. Фирмата изпълнител, която беше одобрена е МТГ "Делфин" АД. "Седем бяха фирмите, които първоначално заявиха интерес, но след като стана ясно, че от предварително одобрената сума за финансиране на проекта, след като се приспадне ДДС, реално остават 660 000 000 лв., поетапно повечето фирми се оттеглиха и остана само една. След като оценихме офертата, мога да кажа, че тя е много добра. Оценени бяха над 932 характеристики, като всички удовлетворяват напълно изискванията, а 40% значително ги надхвърлят. Това, което ще получим отговаря на всички изисквания, които могат да бъдат отправени към клас патрулни кораби. Въпреки, че фирмата изпълнител е българска, на практика изграждането на новите кораби ще е многонационална инициатива, тъй като в нея ще се включат водещи производители на технически средства и въоръжение от Холандия, Франция, Германия, Италия и Швейцария" - коментира командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той съобщи още, че независима класификационна организация, базирана във Франция, ще контролира качеството на изпълнение на корабите на всеки един етап. Докладите от оценката, които ще бъдат направени, ще бъдат основание за отпускане на финансовите средства. 


 

"За да може флотът да издържи, докато влязат в употреба новите кораби, е необходимо да се полагат усилия за поддържане боеготовността на наличните фрегати. Тази година беше извършен ремонт на 4 кораба, предстои възстановяването и на други", завърши Митко Петев. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Новите патрулни кораби за ВМС – от българска фирма

Коментари

Новини Варна