IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
14:39 | 5 декември 2017
Обновен: 12:55 | 13 април 2024

Медиацията влезе официално и в университетското образование във Варна

Студентите ще придобиват умения за водене на преговори и решаване на спорове

По материала работи: Слав Велев
Институтът по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове и Икономическия университет във Варна подписаха меморандум за сътрудничество, който е първи по рода си в страната.

Институтът по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове и Икономическия университет(ИУ) във Варна подписаха меморандум за сътрудничество. Това направиха председателят на организацията Лиляна Савова и ректорът Пламен Илиев. Подписването стана в сградата на висшето училище.

 

Меморандумът, който е пилотен за страната, поставя началото на съществено партньорство, което отваря вратите за навлизане на медиацията в университетите, каза Савова. Това е много удачно и могъщо като сила за висшите училища, защото променя начина на общуване на студентите, за да намалят конфликтите около себе си. Учи ги на умения да водят преговори, на логическо мислене, което ще им помогне един ден много при трудовата реализация. Това за нас е начин да заложим медиацията и уменията, които се придобиват от нея, като част от ново и по-модерно образование, поясни Лиляна Савова.

 

Тя подчерта, че във Варна се осъществява и пилотна програма за медиация в училищата. Тя ще помогне на учителите да решават по-лесно евентуални конфликти с ученици. Варна е сред най-иновативните градове в областта на медиацията, каза още Савова.

 

Ще припомним, че партньорството между  Институтът по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове и ИУ датира от 2 г. В резултат на това бъдещи икономисти от Варна са участвали в национално състезание по медиация за студенти и са се представили много добре. Младите хора са мерили сили със свои колеги от страната по умения за водене на спорове. След подписването на меморандума 6 студенти получиха сертификати за участие в надпреварата. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна