IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
19:09 | 5 декември 2017
Обновен: 09:29 | 21 април 2024

На второ място сме по високи цени на имотите

Поскъпването във Варна е с 10% спрямо миналата година

По материала работи: Слав Велев
На второ място сме по високи цени на имотите

Варна е на второ място в страната след София по цени на имотите. Това отбеляза Валентин Градев - собственикът на фирма за недвижими имоти, в студиото на предаването на телевизия „Черно море“ – „Посоки. еu“, с автор и водещ Елена Кирова. Поскъпването спрямо миналата година е с 10%. Експертът алармира, че т.нар. ефект „имотен балон“, свързан с изкуственото поскъпване, не е добър за никого. „България е на пето място по ръст на цените в ЕС. Докато за Европа средното поскъпване е около 4,4%, у нас е в порядъка на 8-9%. Това увеличение на цените обаче не кореспондира със заплатите на хората“, алармира той. 


Около 900 евро на квадратен метър е средната цена на имотите във Варна. Това я нарежда на второ място в страната след София, където цената е над 1000 евро.  


Наблюдава се и бум на новото строителство. „За следващата година има издадени разрешителни за неколкостотин хиляди кв. м, които ще бъдат пуснати за експлоатация, но няма да има кой да ги купи“, предупреди още Валентин Градев. Обратно на това се наблюдава и другата тенденция, че във фазата на надуване на имотния балон хората все пак купуват, тъй като се притесняват, че цените на имотите може още да се повишат. 


Лавинообразното нарастване на цените на имотите води до намаляване на броя на сделките в страната. Тази тенденция все още не е засегнала големите градове, където се наблюдава същото ниво като миналата година. За първото деветмесечие на 2016-а в службата за вписвания са регистрирани 8081 продажби на имоти във Варна, за същия период тази година те са 8144. Докато за страната общият брой на продажбите до септември м.г. е 158 340 - спрямо 147 967 за тази година, т.е. сделките са с близо 10 400 по-малко.


Очакването на  Валентин Градев е тенденцията с нарастването на цените на имотите да продължи и през 2018-а. Според него, когато „балонът се пукне“, това ще доведе до много негативни ефекти – срив в цените, невъзможност за погасяване на вноски, увеличаване на „лошите“ кредити, а всичко това води след себе си намаляване на привлекателността на страната ни за външни инвеститори, които търсят политическа, икономическа, финансова и законодателна стабилност. 


Според статистиката в България има 3 милиона домакинства, а 3,9 млн. жилища. Т.е., около 1 200 000 са необитаеми, но едва  5% от тях се отдават под наем. Недоброто функциониране на наемния пазар у нас води до негативни ефекти и върху покупко-продажбата на имоти, смята Валентин Градев. Според него е добре да има държавна политика в тази посока, която да се изразява в облекчаване на данъците на наемодателите и финансово подпомагане на трудовата мобилност на млади специалисти, които да бъдат насърчавани при наемането на жилища. 

 

Полина Петрова

 

Цялото предаване "Посоки.еu", вижте тук:

"Посоки.eu", 3.12.2017

 

 

Коментари

Новини Варна