IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:15 | 10 декември 2017
Обновен: 04:13 | 21 април 2024

Възстановяват сградата на някогашната софийска банка

Предвижда се културната ценност да бъде реставрирана и адаптирана за офиси

По материала работи: Борис Проданов
Възстановяват сградата на някогашната софийска банка

Една от най-красивите, но запустели и опасни сгради във Варна - на ул. "Преслав" 24, е на път да върне блясъка и достойнството си, съобщиха от пресцентъра на общината. Проектант на сградата, създадена за офис на Софийската банка, е знаменитият варненски архитект Дабко Дабков, а автор на великолепната статуя на фасадата, изобразяваща римския бог на търговците Меркурий, възседнал огромен орел, е дело на Кирил Шиваров. Заради неизяснен статут, смяна на собствениците и съдебни спорове, сградата от години е изоставена и опасна.
 

 

По нареждане на кмета Иван Портних бяха дадени указания за аварийно-временно укрепване, в които беше предписано обезопасяване на тротоара и скулптурната композиция и изготвяне на проект за реставрация. През 2015 г. беше направен технически паспорт, изясняващ актуалното състояние на обекта. Изготвянето на комплексния проект за реставрация и адаптация на Софийската банка продължи няколко години и премина през няколко фази на проектиране и съгласуване с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

 

През 2016 г. бяха съгласувани подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, и работен устройствен план, заедно с архитектурна идейна концепция за обекта. След това на терена бе извършено археологическо проучване, а през април тази година е съгласуван и инвестиционният проект, обясни главният архитект Виктор Бузев. Издадено е разрешение за строеж, след което собствениците могат да започнат възстановяването й, добави той.

 

Предвижда се културната ценност да бъде реставрирана и адаптирана за офис сграда, което съвпада с идеята за първоначалното й изграждане през 1922 г. за нуждите на Софийската банка. 

Коментари

Новини Варна