IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
15:50 | 11 декември 2017
Обновен: 19:16 | 15 април 2024

Голямо коледно дърво грейва в двора на училище Любен Каравелов във Варна

Не искам подаръци, най-важното е на празника да съм заедно със семейството си, каза десетокласничка

По материала работи: Слав Велев
Снимка Йордан Колев

Голямо коледно дърво ще грейне утре вечер в двора на училище „Любен Каравелов“ във варненския квартал „Аспарухово“.  Освен запалването на светлините са предвидени и празнични илюминации. На церемонията са поканени кметът на общината Иван Портних, районният кмет Калина Белмезова, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, отец Георги от църквата в квартала, всички директори на детски градини и училища в Аспарухово. „Идеята ни е да зарадваме всички, а не само нашите ученици и техните родители“, разкри учителят по история Радослав Желев, който е основен инициатор на проявата. „През изминалата година ръководех ученическия парламент, всеки месец два пъти се събирахме с учениците и коментирахме какво да променим и да направим, за стане училището по-привлекателно за тях. Тъй като голяма част от нашите ученици се отглеждат не от родителите си, а от баба, дядо, леля, чичо, защото родителите им са в чужбина, стигнахме до извода, че на практика училището е техен втори дом и като всеки дом, трябва да има коледно дърво. От там тръгна всичко“ – разказа Радослав Желев пред екип на медийна група „Черно море“. 

 


Учениците са се включили с голям ентусиазъм в подготовката на празнична украса. Някои от тях са събрали празни кашони, от които други са изработили големи цветни подаръчни кутии, с които ще бъде украсена елхата. Заедно със своите учители са измайсторили и две големи фигурки на пингвин и снежен човек, с които всеки може да си направи снимка за спомен. 

 


„Аз помогнах в изработката на подаръците като оцветявах и правих декорация. Много се радвам, че ще има такова тържество. Надявам се тази година да приключи успешно, следващата също. Не искам подаръци за празниците, за мен най-важно е на Коледа да бъда със семейството си. Това ще е най-големият подарък за мен“ – призна десетокласничката Кристиана. 


За Коледа си пожелавам здраве, за мен и за всички близки и познати, категоричен бе деветокласникът Димо. Той сподели, че чака с нетърпение празничното палене на коледните светлини в двора на училището, тъй като в Аспарухово няма достатъчно инициативи за младите хора. 


Мнението на Димо сподели и съученикът му Любомир. Според него тяхната инициатива ще покани коледния дух в Аспарухово, където няма обичай да се палят празничните светлини тържествено. Според момчето  Коледа е по-различен от нормалните дни, тъй като цялото семейство се събира да се забавлява заедно. 


Децата от училището с нетърпение очакват и празничния концерт, с който ще бъде съпроводено паленето на коледните светлини. . „Аз няма да се включа, но ще аплодирам изявите на моите съученици. Отказах се, тъй като имахме доста домашни и не успявах да се справя и с тях, и с репетициите. За новата година си пожелавам да сме живи и здрави всички, и да имаме много успех и шестици през новата учебна година“ – каза шестокласничката Йоана. 


От СУ„Любен Каравелов“ са амбицирани тържественото палене на коледните светлини в двора на училището да се превърне в традиция. Украсени са вече и всички класни стаи, а през последната седмица преди ваканцията ще бъде направен конкурс са най-хубава украса.

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Йордан Колев

 

 

Коментари

Новини Варна