IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
18:02 | 20 декември 2017
Обновен: 21:50 | 25 март 2024

Радка Калчева: Догодина Варна ще е домакин на голяма конференция за дигитализацията в библиотеките

Със специално издание през 2018-а ще отпразнуваме 135 години от основаването на РБ „Пенчо Славейков“, разкри директорката на културната институция

По материала работи: Слав Велев
Радка Калчева: Догодина Варна ще е домакин на голяма конференция за дигитализацията в библиотеките

2017 г. е първата, в която Радка Калчева е директор на РБ „Пенчо Славейков“. Разговаряме с нея за това каква беше изминалата година за институцията, която ръководи, и какво да очакваме през следващата. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

- Г-жо Калчева, каква 2017 година изпраща Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“?
-  2017 година беше една от успешните ни години. Все още нямаме точни статистически данни за броя на посетителите, тъй като годината не е приключила, но смятам, че имаме увеличен брой посетители не само сред възрастните, но и при децата. Тази година сме особено щастливи, тъй като и в детския и средношколски отдел въведохме новата услуга за 
самостоятелно заемане и връщане на книги. 
Децата се радват изключително много на тази придобивка, тъй като тя е под формата на симпатичен пластмасов мечок, в който те могат да си пуснат сами книжките. Проведохме дори конкурс за име на мечока, в който те се включиха активно. Опитваме се по всякакви забавни и интересни начини да приобщаваме най-малките си читатели към живота в библиотеката. 

 

 

- Системата за самостоятелно заемане и връщане на книги е нова за детския и средношколски отдел, но вече повече от година функционира в основната сграда на библиотеката. Какъв е интересът на посетителите към нея?
- Системата беше представена пилотно за рождения ден на библиотеката през март 2016-а. Тази година имахме възможност да тестваме самостоятелното заемане и връщане на книги по време на т.нар. лятна библиотека, която организираме всеки август. Смятаме, че читателите приемат добре тази придобивка и от месец септември вече предлагаме не една, а две точки за самостоятелно връщане на книги. Смятам, че това е добра практика, която улеснява посетителите. Нашите наблюдения показват, че повечето читатели приемат придобивката с интерес и я ползват. 


- Млади хора ли я ползват повече, или има и възрастни?
 - Възрастта няма никакво значение. Дори и тази част от посетителите ни, които не са в трудоспособна възраст, вече се научиха сами да си заемат и връщат книгите и смятам, че това не е трудно за тях.


- Какви инициативи да очакваме от библиотеката през 2018 година?
- 2018 г. ще бъде напрегната за нас. През следващата година библиотеката ще празнува 135 години от основаването си. Във връзка с тази годишнина подготвяме издание, което е специално свързано с историята на библиотеката. Другото голямо събитие, което ни очаква догодина, е домакинство на голяма конференция, свързана с проблемите на дигитализацията. Проявата ще бъде част от културната програма във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. Тя е свързана и с 10- годишнината от създаването на най-голямата европейска база данни, обхващаща културно-историческото наследство -  Еuropeana. Нашата библиотека участва в този процес от самото начало. Работим  активно и като агрегатор на данни – организация, която събира и подава информация от други организации към тази база данни. Към момента имаме дигитализирани доста периодични издания от края на ХІХ и началото на ХХ век, които са достъпни на нашия сайт, както и  материали, свързани с културния и социалния живот на Варна от този период – картички, фотоси, архивни документи, календари, покани, афиши – интересна колекция. Конференцията ще се проведе в края на май. Очакваме интересни гости. Спечелихме финансиране от националния фонд “Култура”, но все още има подробности за уточняване, тъй като това стана факт в края на миналата седмица. Надяваме се догодина да започне и фактическата работа по изграждане на нова сграда на библиотеката. 


- През 2018 г. ще имате ли достатъчен бюджет за нови книги?
- През следващата година субсидията, която получава библиотеката от Министерството на културата, е завишена. Това беше прието с последното гласуване на бюджета. Община Варна също ни подкрепя напълно при закупуването на нова литература и абонаментите за периодични издания. Голяма част от средствата, които отделяме за това, са налични благодарение на политиката на общината. 


- На колко единици възлиза фондът на библиотеката към този момент и с колко се обновява всяка година?
- Фондът към този момент е малко под 900 000 единици, като това включва не само книги, а и периодични издания, CD, DVD, видео- и аудиокасети, картографски фонд, нотни текстове, грамофонни плочи. 
Средногодишно фондът се обновява с около 10 000 единици, като в това число са и периодичните издания. 
 

- Можем ли да кажем какъв тип литература предпочитат варненци?
- Това  не е въпрос, на който може да се отговори еднозначно. Ние не предлагаме само художествена литература, така че в зависимост от отдела, който посещават нашите читатели, търсенето е различно. При нас идват много студенти, които тук се подготвят за изпити. Основната част от литературата, която търсят хората, е художествена, разбира се, но търсенето на специализирана литература определено бележи ръст. За щастие, много посетители има и в детския и средношколския отдел. 


- Освен дигитализацията, за която стана дума, какви са другите предизвикателства пред развиващата се библиотека на бъдещето?
- Това е интересен въпрос. Аз съм пристрастна към новите технологии и смятам, че 
библиотеката на бъдещето трябва да отговаря на предизвикателствата на своето време и на това, от което имат нужда хората, като не визирам само младите хора, а най-вече работещите, тъй като те имат лимитирано време за достъп до нашата услуга и ние трябва да сме в състояние да отговорим на техните предизвикателства и потребности. Наложително е да сме в крак с новите технологии, да ги внедряваме своевременно. Система за самостоятелно заемане и връщане на литература, за която вече стана въпрос, смятам, че е крачка в правилната посока. Тя улеснява най-вече работещите хора, защото в празничните и летните дни, в които не работят всички отдели на библиотеката, те имат възможност да дойдат да върнат и вземат книги във време, в което е удобно за тях, и те са по-свободни от своите ангажименти.

 

- Дните без глоби се превърнаха в традиция на библиотеката по празниците. Колко хора средно се възползват от тази услуга и към кого е ориентирана тя?
- Тази акция  има за цел да напомни на хора, които по една или друга причина са забравили да върнат своите книги или са просрочили времето, в което трябва да го направят.  Обявяваме дни без глоби два пъти годишно – по Коледа и Великден. Настоящото издание на инициативата започна на Никулден и ще приключи в средата на януари.  От две години библиотеката има и практика да напомня на всичките си закъснели читатели по e-mail, че те дължат книги. Нашите читатели са изключително дисциплинирани и по-голяма част от литературата се връща навреме. 


- Освен дните без глоби с какви други инициативи зарадвахте посетителите си в навечерието на Коледа?
- В седмицата преди Коледа библиотеката предложи редица събития не само за най-малките ни читатели, а и за възрастните. Тази вечер отдел „Изкуство“ е домакин на празника „Коледна чуднотека в детската библиотека“. Утре ще се състои среща с един от нашите клубове на дами, пристрастени към четенето. 
Във фоайето на библиотеката е подредена коледна изложба,която може да бъде разгледана до края на годината.

 

- Какво си пожелавате за 2018-а, за вас и за библиотеката?
- За 2018-а пожелавам преди всичко да сме здрави, да имаме желание за работа, да реализираме идеите, мечтите и стремежите си и следващата година да ни донесе това, което сме си намислили и което ще ни направи щастливи. 

 

 

Коментари

Новини Варна