IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:51 | 10 януари 2018
Обновен: 03:37 | 11 април 2024

Предлагат шофьорите с много актове да се наричат системни нарушители

Това ще е обвързано и с по-сериозни санкции, съобщават от Института по пътна безопасност

По материала работи: Слав Велев
Предлагат шофьорите с много актове да се наричат системни нарушители

Въвеждане на понятието системни нарушители за шофьори с множество актове и фишове. Това предлагат от Института за пътна безопасност(ИПБ), стана ясно на пресконференция във Варна. В момента има водачи, които правят по 20 и повече нарушения годишно, и сегашните санкции не ги спират да продължават да погазват правилата за пътната безопасност.  


Други конкретни предложения на организацията са свързани с промяна на процедурата по връчване и налагане на актове, разширяване на обхвата на санкциите, издаване на електронни фишове за всички нарушения, установени с технически средства, степента на обществена опасност на ПТП-то да отговаря на наложената глоба и други. Искаме и по-сериозни стимули за своевременно плащане на глобите, съобщиха Юлиан Арнаудов и Анелия Танева, представители на организацията за Варна. 


ИПБ е създаден през ноември м.г. във връзка с това, че държавата не може да противопостави ефективно на пътнотранспортния травматизъм. Основната му цел е да осъществява мониторинг на дейността на всички институции, ангажирани с безопасността на движението. Това ще стане чрез изготвяне на обективен анализ на ПТП и причините за тях, на доклади, анализи и изследвания на пътната безопасност и други. 


Амбицията на експертите на организацията е тя да подпомага ефективно правителството при взимането на решения и да бъде подчинена на МС. Основното искане е спешно приемане на нова национална стратегия за единна държавна политика по безопасността на движението по пътищата, съобразена с малкото време, което остава до края на срока за изпълнение на европейската програма в тази насока.  


Ставри Таргов
 

Коментари

Новини Варна