IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
14:17 | 23 януари 2018
Обновен: 11:32 | 29 март 2024

Близо 4 млн. лв. са предвидени за културния живот на Варна през 2018 г.

Половин милион лева заделя общината за два храма в града

По материала работи: Борис Проданов
Близо 4 млн. лв. са предвидени за културния живот на Варна през 2018 г.

 

16,8 млн. лв. е проектобюджетът на Община Варна във функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“. Той беше обсъден и одобрен на заседание на ресорната комисия към Общинския съвет. 

 

Близо 3,7 млн. лева от тях са предвидени за културни събития, празници и естетизация на градската среда . С част от тях Варна ще подпомогне изпълнението на културната програма на българското европредседателство, стана ясно по време на заседанието.

 

Половин милион лева в общинския бюджет са заделени за два варненски храма. Съветниците гласуваха 350 хил. лева да бъдат дадени за довършителни работи по изграждането на храм „Св. Прокопий Варненски“, като се очаква той да отвори врати до края на годината и 150 хил. лева за ремонт на покрива на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“.

 

Малко над 425 хил. лева са отделени за реализация на програмата за ново паметниково и монументално изграждане на града . С 200 хил. лева от тях ще бъде изградена Алея на варненската памет, която ще се състои от 10 паметника. В бюджета са предвидени също средства за пластики на кметовете Иван Церов и Михаил Колони, за композицията „Очакване“ на Вълнолома, както и  за скулптура, посветена на европейската принадлежност на България.

 

По време на заседанието стана ясно също, че MTV, която миналата година организира грандиозно музикално събитие във Варна, ще се завърне в града през 2018 г., за да бъде домакин на още по-голямо шоу. Според организаторите общите разходи за реализиране на проекта през настоящата година възлизат на 2 млн. евро. Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да участва със 150 000 евро, които не са включени в общата рамка от 16,8 млн. лева. Решението трябва да мине през комисията по финанси и бюджет, преди Общинският съвет да се произнесе окончателно.

 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна