IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:12 | 27 февруари 2018
Обновен: 10:00 | 30 април 2024

Сериозно увеличение на гражданските дела отчете Варненският районен съд

Над 300 са делата през 2017 с участието на деца

По материала работи: Борис Проданов
Сериозно увеличение на гражданските дела отчете Варненският районен съд

Над 25 500 нови дела са постъпили в Районен съд - Варна през 2017 г., което е с 2 000 повече спрямо предходните два отчетни периода, посочиха от ведомството на специална пресконференция, като уточниха, че над 80% от тях са били приключени в тримесечен срок.

 

Създаденият през 2016г. в града алтернативен метод за решаване на спорове – медиация, вече е намерил реално проявление. През 2017 г. в изградения Център по медиация към съдебния район, само по дела на районния съд са постъпили 65 заявления. 70% от тях са приключили успешно с постигнати 20 споразумения, 2 от които по наказателни дела.

 

Функциониращата „синя стая“, целяща щадящо изслушване на деца, отново само от Районния съд е ползвана за изслушвания по 12 дела през годината, посочи съдия Ерна Якова, председател на Районен съд-Варна.

 

12 % от делата с участие на деца, разгледани от специализирани съдебни състави, са били наказателни, като общия им брой е над 300.       

 

73 от тези дела са били с искане за защита на дете, отбеляза съдия Десислава Жекова, зам.-председател и ръководител на Гражданско отделение.

 

В Гражданско отделение през 2017 г. са постъпили близо 20 000 нови дела, като се отчита увеличение с близо 2800 дела и се дължи основно на ръст на делата, образувани въз основа на заявления за издаване заповеди за изпълнение.

 

Отчетено е намаление при групата дела, включваща исковете за установяване на недължимост на парични суми, насочени към доставчиците на битови и телекомуникационни услуги, като основната част са делата срещу доставчика на ел.енергия. 976 са образуваните дела от този вид, при средно по около 1400 през предходните две години.        

 

Има ръст при исковете по Кодекса на труда с 30 броя.          

 

Не се отчита ръст на регистрираните дела, свързани с домашно насилие - 216 на брой, като цифрата е същата, както през миналия отчетен период.

 

При бракоразводните дела също не се отчита динамика. Малко над 800 общо са постъпилите дела за разтрогване на брак, като разводите по взаимно съгласие са с 18% повече, уточниха от ведомството.  

 

МАРИАНА СТОЙКОВА         

           

 

Коментари

Новини Варна