Варна ще остане център, дори да има прерайониране
Въпросът е дали областта ще е част от Черноморския или от Североизточния район, смята областният управител Стоян Пасев
Публикувана: 2 Mar 2018 | 18:13

Варна ще остане център на район, въпреки обсъждането прерайониране, което ще стане факт до края на годината. Това съобщи областният управител Стоян Пасев в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град", с водещ Иван Барбов. 


Въпрос на дебати е е дали Варна ще е част от Черноморския или от Североизточния район и колко общини ще влязат в него. 


Обществено обсъждане за предложените три варианта за ново райониране се очаква да приключат до край на годината. То се налага от изискванията на Европа, според които не може район за развитие да има обхват под 800 000 души. След като бъде утвърдено ще последва промяна на стратегиите, тъй като почти никъде няма да се запази настоящата конфигурация. 

 

"Нашият Североизточен район в момента е с население около 1 млн., така че не виждам пречки да продължим да работим в същия състав, както сме до момента - Варна, Шумен, Добрич и Търговище. Не е изключено към нас да се присъединят също Силистра и Разград, но това предстои да бъде уточнено" - поясни Стоян Пасев. 

 

Според областният управител на Варна, след като бъде утвърдено новото райониране, е добре то да доведе и до известна децентрализация и всеки регион да получи определено финансиране, което да разпределя според приоритетните нужди и утвърдената стратегия за развитие. 

 

Полина Петрова

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (2.03.2018) - Какво предвижда новото райониране на страната?

 

Коментари ( 0 )