IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:33 | 6 март 2018
Обновен: 21:28 | 17 април 2024

Адвокат Бранимир Балачев: Трябва да се гарантира възможността за самозащита на гражданите

Как можем законово да се защитим в ситуация на неизбежна отбрана и необходими ли са промени в Наказателния кодекс

По материала работи: Борис Проданов
Адвокат Бранимир Балачев: Трябва да се гарантира възможността  за самозащита на гражданите

Случай от последните дни, при който лекар уби криминално проявен, защитавайки дома си от посегателство, разбуни духовете в обществото и предизвика протести в негова защита.

 

С въпросите как можем законово да се защитим в ситуация на неизбежна отбрана и необходими ли са промени в Наказателния кодекс се обърнахме към адвокат Бранимир Балачев в сутрешния блок на телевизия „Черно море“ с водещ Иван Барбов.

 

"Институтът на неизбежната отбрана съществува от много години в почти всички законодателства. Тънката граница всъщност е между истинска неизбежна отбрана и евентуално нейното превишаване. Тази разлика не се състои в това кой с какво оръжие е бил. Законът в чл. 12 от Наказателния кодекс изрично казва, че превишаване на отбрана имаме тогава, когато защитата не съответства на нападението. Т.е., дали в момента, в който нападнатият е използвал средство за самозащита, това нападение все още е съществувало", поясни адвокатът.

 

Адвокат Балачев  припомни,  че след 10 ноември 1989 г. чрез Народното събрание са били инициирани поправки в закона именно на чл. 12. Тогава са били издигнати в условие за признаване на неизбежна отбрана шест изисквания: когато нападението е от две и повече лица; когато нападателят е въоръжен; когато нападението е извършено чрез насилие и взлом (което единствено е останало), като е отпаднал вилен или селскостопански имот; когато нападението е в моторно или въздухоплавателно средство, когато нападението е извършено нощем и когато нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.

 

По-късно под егидата да се запазят живота и здравето на хората и да не се разширяват правата на самозащитаващите се Конституционният съд  със свое решение от 21 ноември 1997 г. отхвърли пет от поправките и остави валидна само тази за семейното жилище, уточни адвокатът.

 

„Според мен сега е моментът да се върнем на този момент, защото официалната статистика на регистрираните престъпления за последните около 15 години сочи 2 млн. неразкрити престъпления, което е повече от много.

 

Трябва да се защити възможността за самозащита, която имат гражданите, и това е съвсем нормално с оглед на това, че държавата явно не се справя. Добрата страна на тази възможност е, че ако стане ясно, че влизайки в чужд дом, в чужд имот, нощем или въоръжен, лицето отсреща ще може да се защити по всякакъв начин, то вероятно крадците биха се замислили над това дали да извършат престъпление“, категоричен е адвокат Балачев.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

 

Целият разговор с адв.Балачев в студиото на тв "Черно море" можете да видите тук: "Щрихи от утрото" (6.03.2018) - Как може законно да се защитим в ситуация на неизбежна отбрана

Коментари

Новини Варна