IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:27 | 6 март 2018
Обновен: 18:43 | 28 март 2024

Д-р Златина Димова: Няма риск във Варна да попаднат заразени с птичи грип яйца

Те ще бъдат проследени и обезвредени под контрола на ветеринарен лекар, съобщи директорът на ОДБХ

По материала работи: Слав Велев
Д-р Златина Димова - директорът на Областната дирекция по безопасност на храните. Снимка Пламен Гутинов

Няма риск във Варна да попаднат заразени с птичи грип яйца, увери директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова. Припомняме, че огнище на инфлуенца бе установено в птицеферма за кокошки носачки в Генерал Тошево. Предстои поетапно да бъдат убити и обезвредени 140 000 носачки. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич. 


Съгласно заповед на изпълнителния директор на БАБХ месото от заклани домашни птици и яйцата, събрани от животновъдния обект по време на инкубационния период,  ще бъдат проследени и унищожени под контрола на ветеринарен лекар. 


Фермата няма да бъде населявана в следващите 6 месеца, за да бъде унищожен вирусът на инфлуенцата. Повторно заселване се допуска едва след стриктна дезинфекция в обекта и около него. Нужни са строги мерки, тъй като птичият грип е много заразен и вирусът може да се разпространи дори с дрехите и обувките на хората, които са влизали в обекта,  както и с картонените кори, в които се транспортират яйцата. 


Към момента в ОДБХ – Варна, няма сигнали за повишена смъртност в животновъдни обекти или за бедстващи или умрели птици. Д-р Златина Димова апелира, ако гражданин забележи нещо подобно, веднага да подаде сигнал на националния телефон на БАБХ или на дежурния телефон в ОДБХ - Варна. 


Птичият грип може да е опасен за човека само ако се съчетае с други заболявания, но води до тежки икономически вреди. Най-сериозният преносител на вируса на инфлуенцата са дивите птици, тъй като те са развили имунитет към него и могат да го пренасят в латентна форма. 

 

Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна