IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:43 | 21 март 2018
Обновен: 08:59 | 20 април 2024

Нови критерии за прием на първокласниците във Варна от есента

Промените ще влязат в сила за учебната 2018/2019 година

По материала работи: Борис Проданов
Нови критерии за прием на първокласниците във Варна от есента

Нова система от правила за електронен прием на децата в първи клас за 2018-2019г. беше утвърдена на редовно заседание на Общинския съвет във Варна. Водещ критерий в нея, съобразно изискванията на закона, е близостта до учебното заведение по постоянен или настоящ адрес.

 

В новата система първокласниците са разделени на 4 групи.

 

В първата група са включени децата, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян поне от три години.

 

Във втората група влизат децата, които живеят в района на съответното училище повече от година, но по-малко от три години.

 

Децата, регистрирани на адреса в прилежащия район на училището до една година попадат в третата група, а в четвъртата - децата, които живеят извън района на училището.  

 

Когато броят на децата в определена група е повече от местата за прием, те ще се подреждат по следните допълнителни критерии със съответния брой точки:

 

Дете с трайни увреждания над 50% - 30 точки; 

Дете с двама починали родители – 30 точки;

Други деца от семейството, обучаващи се в училището – 100 точки;

Деца, завършили подготвителна група в избраното училище – 100 точки;

Поредност на желанието на родител за прием на детето в съответното училище – от 50 до 41 точки (първо желание – 50 точки, второ желание – 49 т….10-о желание – 41 точки).

 

Промените ще влязат в сила за учебната 2018/2019 година.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна