IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
18:21 | 24 март 2018
Обновен: 19:40 | 21 март 2024

Чудотворната икона от Украйна пристигна във Варна

Светинята ще остане за поклонение в катедралния храм "Св. Успение Богородично“ до Възкресение Христово

По материала работи: Борис Проданов
Чудотворната икона от Украйна пристигна във Варна

Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Скоропослушница" пристигна от Украйна във Варна. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан светинята ще остане за поклонение в катедралния храм "Св. Успение Богородично“ до Възкресение Христово.

 

 

Иконата има уникалната история да бъде изписана през 1893 г. в манастира "Св. вмчк Пантелеймон" в Света гора. Осветена е в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналния чудотворен образ на "Скоропослушница".

 

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев в Украйна. Хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света Гора. Множество са тези, намерили утеха и изцеление от тежки болести, а за това свиделстват и даровете на благодарност, с които е окичена чудотворната икона.

 

 

„Всяка една молитва, отправена с вяра към Богородица, винаги намира отклик в нейното сърце. Идването на тази икона в навечерието на празника Благовещение Богородично носи благословение и духовна радост, която ще се разпространи до всички, дошли да се поклонят на чудотворния образ“, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и изтъкна, че общата молитва е важна за православното ни единство, а онова, което ще ни направи по-силни е именно вярата.

 

 

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна