IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:56 | 16 април 2018
Обновен: 19:55 | 17 април 2024

Съдия Марин Маринов: Когато спазваш правилата, те също започват да те пазят

Варненският окръжен съд отвори вратите си за гости на празника на юриста

По материала работи: Борис Проданов
Съдия Марин Маринов: Когато спазваш правилата, те също започват да те пазят

В Деня на Търновската конституция и празник на юриста (16 април) Варненският окръжен съд и прокуратура обявиха Ден на отворените врати. По този повод за пореден път съдии и прокурори се срещнаха с ученици и студенти.

 

Гости на институцията бяха студенти от специалност "Съдебна администрация“ от Икономически университет – Варна.

 

 

„Доброто е хубаво да ни съпътства в живота, но се случват и неприятни неща“, обърна се към бъдещите магистрати председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов. „В такива случаи трябва да знаем как да реагираме адекватно, да знаем какви действия да предприемем, когато това се случи и как да се предпазим“, добави той и призова младежите да не спират да мечтаят.

 

Съдия Маринов отбеляза още, че младите хора са във фокуса на ръководството на Окръжен съд – Варна от години, тъй като голяма част от правосъдните проблеми, които съществуват, са и образователни проблеми, като в основата е неспазването на правилата.

 

„Опитваме се още от най-ранна възраст да покажем на младите хора, че спазването на правилата не е толкова трудно и обременително за никого. Когато спазваш правилата, те също започват да те пазят“, добави той.

 

 

Да прегърнат и заобичат професията пожела на бъдещите магистрати и окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

 

В съдебна зала се проведе симулиран граждански процес с ученици от 10 клас от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" с участието на съдиите Диана Стоянова и Ивелина Владова.

 

 

Учениците споделиха, че се чувстват много добре в избраните си роли на адвокати и вещи лица и им е особено интересно да видят и разберат какво се случва в съда.

 

Мариана Стойкова

снимки: Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна