IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:24 | 24 април 2018
Обновен: 18:59 | 20 април 2024

Божидар Михайлов: Трудно е намирането на добри и квалифицирани кадри във Варна

Най-много свободни работни места са обявени в сферата на туризма

По материала работи: Борис Проданов
Божидар Михайлов: Трудно е намирането на добри и квалифицирани кадри във Варна

Над 3 400 са постъпилите на работа за първото тримесечие на годината,  което е с около 250 души повече от миналата година заяви Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта във Варна.

 

По думите му броят на регистрираните безработни на територията на област Варна драстично намалява. 10 092-ма са регистрираните в бюрата по труда от областта, което е с 2 600 по-малко от същия период на миналата година, уточни той, като добави, че процентът на безработицата в гр. Варна е едва 2,9, но е трудно намирането на добри и квалифицирани кадри.

 

„Най-много свободни работни места са обявени в сферата на туризма. Недостиг на кадри определено има, като основно търсени са камериерки, бармани и сервитьори, защото са най-многобройната част от обслужващия персонал в хотелите. Следват администратори, спасители на по-късен етап и медицински кадри“, допълни Божидар Михайлов.

 

По негови думи се очакват няколко хиляди чужди граждани да дойдат да работят по Черноморието, основно рускоговорящи – от Украйна, Молдова и Беларус. Той уточни, че част от тях са работили вече у нас и желаят да се върнат отново.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна