IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:49 | 24 април 2018
Обновен: 11:51 | 29 март 2024

Човешка небрежност запали гора в местност край Варна

Засегнта е площ от 12 дка

По материала работи: Слав Велев
Човешка небрежност запали гора в местност край Варна

Човешка небрежност е причината за възникналия пожар в местността „Прибой”. Огънят обхванал частна гора в землището на Варна.

 

Сигнал за инцидента е бил подаден в 11,32 ч. вчера на телефон 112. На мястото веднага се отзовали огнеборци с два противопожарни автомобила, както и седем служители на варненското горско стопанство, които са участвали в гасенето с гръбни пръскачки.

 

Пожарът е потушен към 14,30 ч. Засегнал е площ от 12 дка. В резултат от бързата реакция на служителите на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението и на ДГС „Варна” огънят е унищожил само сухи листа , нападали борови иглички и треви в иглолистната гора.

 

Това е първият горски пожар от началото на пожароопасния сезон във Варненско, който миналата седмица беше обявен със заповед на областния управител.  В координация с всички отговорни институции горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие са засилили мерките за осигуряване на пожарна безопасност.

 

Забранено е паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на отпадъци трябва да става само на определените за целта места, напомнят от СИДП и апелират гражданите да бъдат бдителни и при съмнения за инцидент или нарушение да подават сигнали на телефон 112.

Коментари

Новини Варна