IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:43 | 25 април 2018
Обновен: 18:43 | 17 април 2024

10 са свободните приемни семейства във Варна

Сред тях има и с профил за отглеждане на дете с увреждания

По материала работи: Борис Проданов
10 са свободните приемни семейства във Варна

Кампания по набиране на нови професионални приемни семейства стартира община Варна през януари 2018 г. по инициатива на областния екип за приемна грижа, заяви за агенция „Черно море“ Валентин Пранджев - администратор на областния проект „Приеми ме 2015”.

 

„Към момента заинтересовани семейства има, като част от тях са в процес на размисъл за това дали биха се справили с това ново за тях начинание. Друга част вече са на етап подготовка и след като подадат съответния набор от документи, ще бъдат включени в обучение“, отбеляза Валентин Пранджев.

 

Той уточни, че по програмата кандидатстват и отделни лица, като при преобладаващите кандидати за приемни родители водещо е желанието да отглеждат деца в по-ниска възраст - до 7 години.

 

„Не липсват кандидати и за деца, изоставени след родилен дом, въпреки че те не са чак толкова много. Нашите усилия са насочени предимно към това да консултираме кандидатстващите за приемни родители, че важността за настаняване на едно новородено дете в приемно семейство е много важна за цялото ни общество“, поясни Пранджев.

 

По думите му необходимост от набиране на повече приемни семейства винаги има, защото хората, поели тази грижа, се изхабяват и ако има повече утвърдени приемни семейства, ще е по-лесно за всички участници в процеса.

 

Той изтъкна и това, че към днешна дата са налице 10 свободни приемни семейства, като сред тях има и семейство с профил за отглеждане на дете с увреждания.

 

„60 утвърдени професионални приемни семейства има във Варна към момента и в 50 от тях има настанени общо 56 деца. Ако има нужда дете да бъде настанено в приемно семейство, то ще бъде настанено. Според областния екип, който получава информация от дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“, няма деца, които чакат настаняване”, увери Валентин Пранджев и допълни, че кампанията е насочена и към общините партньори по проекта – Аксаково, Провадия, Девня, Вълчи дол, Долен чифлик и Аврен.

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна