IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
14:41 | 17 май 2018
Обновен: 16:25 | 23 април 2024

Международни превозвачи излязоха на протест във Варна срещу промените „Макрон“

Рестриктивните мерки ни обричат на фалит, категорични са те

По материала работи: Ставри Таргов
Международни превозвачи излязоха на протест във Варна срещу промените „Макрон“

Международни превозвачи се събраха с камионите си днес на  мирен протест  на АМ „Хемус“ във Варна. Те се обявиха против новите европейски правила, които задължават на три седмици да се връщат в България, а задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона. Протестът се провежда в няколко града на страната с цел европейските лидери, които са в София, да  видят и чуят техните искания.

 

Във Варна международните шофьори направиха колона от над 40 камиона по АМ „Хемус“. Те протестираха  срещу така наречените промени на „Макрон”. Част от тях  на практика  са ограничения за тежкотоварните камиони, обясниха недоволните. 

 

Те добавиха, че промените целят по-скоро дискриминация на превозвачите от Източна Европа. Те засягат както българските превозвачи, така и тези от други държави от Централна и Източна Европа, свързани с т.нар. Мобилен пакет. В момента той се обсъжда на европейско ниво и предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици.

 

Новият регламент въвежда още ограничения за почивките и заплащането на международните шофьори. Превозвачите  вече няма да нощуват в камионите си, а в хотели. Това, според протестиращите, би довело до масови кражби на стоките.

 

Превозвачите са категорични, че рестриктивните мерки ще доведат до фалит както на международния транспорт, така и на автобусния. Недоволните се заканиха, че ще продължат с протестите докато не бъдат чути.

 

Радослава Христова
 

 

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна