IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
14:46 | 23 май 2018
Обновен: 11:59 | 29 март 2024

В „Аспарухово“ правят пилотно център за хора с тежки увреждания

Ще се разчита изцяло на пари от ЕС

По материала работи: Слав Велев
В „Аспарухово“ правят пилотно център за хора с тежки увреждания

Варна е една от шестте общини в страната, където пилотно ще се изгражда Център за комплексна подкрепа на хора с тежки увреждания. Това стана ясно на заседанието на постоянната комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество към Общинския съвет. Съветниците одобриха предложение на кмета Иван Портних общината да кандидатства с проект по програма „Развитие на човешките ресурси“.  Неговата стойност е 1 млн. лв. Участието не изисква съфинансиране.

 

40% от въпросния 1 млн.лв. ще са за ремонти, оборудване, обзавеждане и други, останалите пари са за реализация на проекта в продължение на година, обясни Луиза Каспарян, началник на общинския отдел „Социални дейности и жилищна политика“.   Капацитетът на центъра ще е за 30 души, за други 60 е предвидена консултантска помощ. Предвидени са мобилна работа и т.нар. заместваща грижа, при която хората с увреждания(те трябва да освидетелствани от ТЕЛК) ще могат на разчитат на денонощно обслужване в рамките на 14 дни годишно.

 

Услугите са от нов тип и засега не се прилагат никъде в страната. Една от основните цели е да се подпомагат близките на хората с тежки увреждания в моментите, когато не могат да се грижат за тях, каза още Каспарян.

 

Предвижда се центърът да бъде изграден в район Аспарухово кв.“Дружба“ блок 11 вх.“А“. Подобни структури ще бъдат изградени също в Плевен, Русе, Бургас, София и Пловдив.  Година след тяхното съществуване ще бъдат анализирани резултатите от работата им и ще бъде подготвен единен стандарт за подобен тип услуги за цялата страна, стана ясно още на заседанието.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна