IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:13 | 12 юни 2018
Обновен: 11:19 | 18 март 2024

„Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард представят във Варна съвместния си проект

Това е ново предизвикателство към мен като певица, казва чуждестранната звезда

По материала работи: Слав Велев
„Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард представят във Варна съвместния си проект

Съвместния си проект с интересното име „БууЧииМиш“ представят тази вечер пред варненска публика хор „Мистерията на българските гласове“ и носителката на „Златен глобус“ за музика за филма „Гладиатор“ - Лиса Джерард. Концертът е от 19 часа в Зала 1 на ФКЦ и е част от програмата „Интермецо“, която хвърля своеобразен мост между театралния и музикалния фестивал „Варненско лято“.  „Това е мащабен проект, който нито един от двата фестивала не би могъл да реализира сам“, разкри Асен Терзиев, главен координатор на театралното „Варненско лято“.

 

Концертът във Варна е и първата цялостна презентация на албума „БууЧииМиш“, издаден на 25 май. Добри отзиви за него вече има в специализираните издания в САЩ, Италия, Англия и Германия. Интерес към съвместния проект на „Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард проявяват дори в Сингапур, разкри музикалният му директор Петър Дундаков.

 

„Лиса участва в 4 от песните в новия албум, но основният артист е „Мистерията на българските гласове“, затова оставихме неравноделните ритми да ни водят, не си и помислихме за аранжимент с псевдосъвременнен денс бийт“, допълни той. Интересно е изписването на заглавието на албума - „БууЧииМиш“, като според неговия издател Бояна Бункова разчупеният подход създава асоциация за свобода на изразяване и желание за общуване с други култури. А бучимиш е тракийско хоро, което композиторът и аранжор Петър Дундаков е превърнал от инструментална в хорова пиеса. „Символът на кръга, на танца, на съвместността ни провокира да изберем името на това хоро като заглавно за албума“, поясни той. „В проекта ни текстовете на песните не са в центъра, а по-скоро гласът и звукът. Това е характерно и за творчеството на Лиса Джерард, която понякога дори измисля свои думи с оглед на това как те звучат чисто музикално“, каза още Петър Дундаков.
 

„Изключително удоволствие е да се работи с български певци и музиканти, но е и голямо предизвикателство. Първата ми среща с тях беше преди 38 години. Запознанството с пеенето им беше важно за мен и започна да ме променя като изпълнител. В гласовете им имаше много светлина и красота, които аз винаги съм искала и моето пеене да излъчва. Чувствам, че с участието си в проекта „БууЧииМиш“ ставам част от нещо уникално, в което се съчетават древната традиция и новото. Нашият малък екип се опитва да проникне в традиционната музика не за да я променя, а по-скоро, за да я накара да звучи по нов начин в  настоящия момент. Много е вълнуващо за мен, защото тази област отваря нови художествени посоки. Имам чувството, че в момента все още се докосваме само до повърхността на всичко онова, което сме в състояние да направим заедно“ заяви Лиса Джерард. „Вярвам, че това ще бъде един продължителен проект, защото в следващите 10 години имаме много още какво да кажем с него“, допълни композиторът Петър Дундаков.

 

„С  „БууЧииМиш“ тръгнахме в една малко по-различна посока, но без да променяме своето амплоа и спецификата на звукоизвличане“, каза диригентът на хор „Мистерията на българсктите гласове Дора Христова. „Често ме питат защо в продължение на 20 години не издадохме нов албум. „БууЧииМиш“ на практика е първият от 1997 г. насам. Обяснението е просто  - в тези смутни време на промени не се мислеше много за развитието на изкуството. Българските композитори не правеха произведения, базирани на българския фолклор, а нямаше как да допуснем да издадем албум, който като качество и художествена стойност да стои по-ниско от предходния. През тези години насочихме усилията си към гастроли в чужбина, докато не възникна идеята за проекта „БууЧииМиш“. Щастливи сме да работим с младия композитор Петър Дундаков, който има интересни виждания. Решихме да се насочим към новото поколение, но и да запазим постигнатото до момента, което е връх на нашата традиционна и самобитна култура. Наша мисия беше да съхраним ценното и уникалното в нашата музика през годините, за да го предложим на следващите поколения, които все по-малко знаят за него“, подчерта Дора Христова.

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов
 

 

Коментари

Лора Докова ( преди 3 години )
Този проект е удивително слаб и не се запомня с нищо.Само рекламата му е силна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна