IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:00 | 13 юни 2018
Обновен: 13:26 | 20 април 2024

20 млн. лв. годишно плаща за заплати „Градски транспорт“ - Варна

Дружеството е на загуба от 2,8 млн. лв.

По материала работи: Борис Проданов
20 млн. лв. годишно плаща за заплати „Градски транспорт“ - Варна

15-те нови автобуса, с който ще бъде обновен автопаркът на „Градски транспорт“, ще тръгнат по улиците на Варна през юли. Част от автобусите вече са тук, останалите превозни средства се очаква да пристигнат до края на месеца. Това съобщи изпълнителният  директор на дружеството инж. Злати Златев пред членовете на ПК „Собственост и стопанство“, които разгледаха годишния финансов отчет на дружеството за 2017 г.

 

С общо 136 превозни средства оперира „Градски транспорт“ на територията на града, като 10 автобуса са взети под наем, за да могат да се обслужват всички линии, уточни инж. Златев.

 

Цифрите показват, че дружеството е на загуба от 2,8 млн. лева, но за това финансово състояние има обективни причини, стана ясно на заседанието. Цената на билета не е повишавана от 2006 г., а от тогава до сега разходите, най-вече за заплати, са се увеличили неколкократно. Към момента над 60% от приходите на „Градски транспорт“ са за възнаграждения. За заплати на служителите си дружеството плаща около 20 млн. лева при 5 млн. лева преди няколко години, като  приходите за този период не са се променили.

 

По време на заседанието бе изразено мнението, че цената на билета за градски транспорт трябва да се увеличи поне на 1,50 лева, защото в противен случай дружеството ще фалира. Прогнозите са за поскъпване на горивата с оглед ситуацията на световните петролни пазари. Същевременно заплащането на служителите не може да се намали, бе казано по време на дискусията. 

 

Не се очаква и драстично повишаване на пътникопотока, дори след въвеждането на Синя зона в града. Заради повишаващия се жизнен стандарт варненци ще продължат да ползват личните си автомобили и ще ги предпочитат пред това да се качат на градски автобус, смятат съветници.

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна