IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
13:41 | 19 юни 2018
Обновен: 14:52 | 10 април 2024

4 години от трагедията в Аспарухово почетоха с панихида

СНИМКИ

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Днес се навършват 4 години от наводнението във варненския квартал “Аспарухово“, при което загинаха 13 души. Заупокойна молитва в памет на загиналите беше отслужена  в храма "Свети Цар Борис“.

 

 

 

 

4 години след трагедията районът се възстановява, но споменът и болката на хората остават неизлечими. "Такова събитие никога не може да се забрави. При всеки един дъжд всички ние сме със свити сърца, защото споменът остава жив", споделят жители на "Аспарухово". 

 

 

Всички нуждаещи се са настанени в общински жилища, каза кметът на района Калина Белмезова. Тя допълни, че двата охранителни канала добре поемат водата.Ежеседмично се прави контрол на съоръженията. 


За жителите на района 19 юни е ден, за който трудно се говори. Макар и четири години след потопа,  времето не може да заличи преживяния ужас.


Водното бедствие през  2014 г. отне 13 човешки живота и разруши десетки къщи в Аспарухово.  Според експертизата бедствието е предизвикано от поройните интензивни валежи и постройките в западното дере.  Доброволци от цялата страна се включиха в почистването на калта и боклуците, а дарителите с храна и дрехи бяха хиляди. Днес аспаруховци се молят единствено такава трагедия да не се повтори отново.

 

Радослава Христова

Коментари

Новини Варна