IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:31 | 24 юни 2018
Обновен: 12:06 | 29 март 2024

Тайнството и лечебната мощ на билките оживяха на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна

Празничната програма беше богата и разнообразна

По материала работи: Слав Велев
Тайнството и лечебната мощ на билките оживяха на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна

Тайнството и лечебната мощ на билките оживяха на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна. Един от най-значимите празници в българския календар беше отбелязан с богата програма. Това е и празник на билките – лековити и магически. Как се берат, сушат и съхраняват, как да се използват в бита, козметиката и домашната аптека и какви лечебни продукти може да се приготвят в домашни условия. На тези въпроси отговаряше дипломираният ботаник от Факултета по фармация в МУ-Варна асистент Джени Чернева.  „Освен за лечение те присъстват традиционно и на нашата трапеза, под формата на храна и подправки, а българската кухня е популярна с използването на подправки и то на наши типични български лечебни растения като риган, мащерка, розмарин, мента, магданоз, копър, целина и това са много подправки, които всъщност са лечебни растения“, коментира тя пред камерата на Медийна група „Черно море“.

 

С невен, лайка и равнец можем да си направим домашен мехлем за различни видове кожни и ставни проблеми. Билките винаги може да се използват и за декорация на дома. Според вярванията всяка трева, набрана на Еньовден, е лековита. „Навремето нашите баби са връзвали китки с червени конци набрани на Еньовден, наричали са ги на всеки член от семейството и след това тези китки са се ползвали през годината при нужда от лечение“, каза още тя.

 

Студенти представиха сиропа от глухарче, който пречиства кръвта и много подсилва имунната система.
 

На щандовете имаше и предварително подготвена информация за най-известните билки по Северното Черноморие. Те са определени с регионално проучване на Медицинския университет, който е и организатор на отбелязването на Еньовден. За децата имаше специални работилнички, в които те можеха да си рисуват.

 

Александър Йорданов

 

Коментари

Новини Варна