IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:50 | 11 юли 2018
Обновен: 03:34 | 11 април 2024

Вече са заети местата за обучение чрез работа в гимназията по дървообработване във Варна

Дуалната форма беше изпробвана експериментално през изминалите две учебни години и 14 ученици я преминаха успешно

По материала работи: Слав Велев
Снимка Полина Петрова

Вече са заети местата за обучение чрез работа в гимназията по дървообработване във Варна. Дуалната форма беше изпробвана експериментално през изминалите две учебни години и 14 ученици я преминаха успешно, като се дипломираха в специалност мебелно производство. От тях 6 са получили отлична оценка по практика. 6 фирми са се включили в съвместната инициатива в началото, а броят им за новата учебна година вече е 8. Те осигуряват материална база за практика на учениците, както и ментори, които да ги обучават в реална работна среда, освен това дават на децата заплати за прослуженото време в размер на 90% от минималната работна заплата. Това значително ги е стимулирало да изпълняват задълженията си, отбеляза директорът на ПГГСД „Николай Хайтов“ Мария Георгиева. В рамките на седмицата в два от дните децата са били на практика във фирмите, а в три – в класните стаи. Основният проблем, който фирмите са срещнали при контакта си с учениците е изграждането на трудови навици и дисциплина. Според Петя Ефтимова, която е национален координатор на инициативата за въвеждане на дуалното обучение у нас, този проблем е бил преодолян в рамките на първия месец от техните посещения във фирмите и след това тази коректност е пренесена и в редовното им посещаване на часовете в училище. „В страната има 123 ученика, които учат по дуална система мебелно производство, а 1/3 от тях са във Варна“, подчерта Петя Ефтимова. Общо 1134 са децата, които учат по иновативната система у нас. Те се обучават в осем професии предимно в секторите машиностроене, електротехника, мебелно производство и туризъм. Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване за момента е единствената във Варна, която предлага дуална форма на обучение. 170 са фирмите партньори в страната, които обучават младежи чрез работа, като 81% от тях са изцяло български компании. „Това е изненадващо, тъй като тази форма на обучение е позната предимно в чужбина – в Германия, Австрия и Швейцария“, коментира Петя Ефтимова.

 

„Предимствата на дуалното обучение се изразяват в това, че то дава качествена професионална подготовка, предлага възможност за кариерно израстване и обмяна на опит“ – подчерта директорът на ПГГСД „Николай Хайтов. Тя допълни, че това е също и успешна форма на превенция на отпадането от образователната система. Позитивен факт в този аспект е и стипендията, която се отпуска за дуално обучение. Тя е в размер на 50 лв. и се дава всеки месец на учениците, които не са допускали неизвинени отсъствия.

 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна