IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:25 | 22 юли 2018
Обновен: 09:28 | 24 април 2024

Съживиха уличната библиотека „Рапана“ във Варна

Свободното място за четене беше създадено преди година от група младежи с идеята да бъде от хората за хората

По материала работи: Борис Проданов
Съживиха уличната библиотека „Рапана“ във Варна


Добросъвестни варненци съживиха уличната библиотека „Рапана“, която е без аналог у нас и се намира на входа на Морската градина. Свободното място за четене беше създадено преди година от група младежи с идеята да бъде от хората за хората. Отворената библиотека няма правила, работно време или охрана, а всички книги в нея са дарение. 
 

За съжаление от създаването си досега „Рапана“ не веднъж беше опразван от хора без ценности и морал. Именно така изглеждаше и в неделната сутрин – изоставен и с празни рафтове, „крещящи“, че като общество още не сме дорасли да имаме подобно място. Мнозина будни граждани обаче не приеха това твърдение и прегърнаха инициатива за запълване на „Рапана“, подета в социалните мрежи. Акцията имаше сериозен отзвук и десетки дойдоха да вдъхнат на библиотеката нов живот.

 

„Предава много хубав облик и атмосфера на града. Аз по принцип съм маниак на книги и нямам повече място вкъщи. Нося такива, към които не съм посегнала втори или трети път да ги прочета. Други хора могат да се възползват от тях“, сподели Албена Ангелова, която дари близо стотина книги. 

 

 

 

И докато хората носеха, младеж напълни в торбичка близо 20 книги. „Взех ги за да ги прочета. След това ще ги върна“, обеща момчето. Хората го оставиха да си тръгне с надеждата, че казва истината. В крайна сметка именно в това е смисълът на „Рапана“. В свободата.

 

„Смятам, че обществото ни се събужда и съм „за“ всякакви такива каузи и проекти. Те ще грабят, а ние ще пълним до момента, в който спрат да вземат без да връщат“, заяви Татяна Боянова. Тя също донесе цял кашон с книги. „За такава кауза си струва всеки един човек да направи нещо. Това е много ценно. От нас се иска да му се радваме и да го съхраняваме“, допълни още младата жена.


 

 

Така „Рапана“ на практика се превърна в арена на битка между добросъвестни и недобросъвестни хора. Своеобразна статистическа извадка кои са повече в обществото ни. „Ние ще надделеем. Библиотеката ще просъществува“, около това мнение се обединиха дарителите.
 

Новите книги, които запълниха рафтовете, бяха снабдени с лепенки, указващи, че са от „Рапана“. „Дано по този начин да преустановим краденето на книги. Много хора се свързаха с мен и ми писаха, че книгите се вземат и се препродават. Не знам дали ще има ефект, надяваме се на самосъзнанието на хората“, коментира Силвия Грошева, която организира кампанията по даряването на книги. 


 

 

В крайна сметка дали този път „Рапана“ ще остане по-дълго време със запълнени рафтове, ще разберем съвсем скоро. Едно обаче е сигурно – хората отделили време в неделния ден и намерили смисъл в идеята да дарят, дават надежда.

 

Никола Димитров

 

Коментари

Новини Варна