IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
08:38 | 13 август 2018
Обновен: 00:13 | 27 март 2024

Родилно отделение на МБАЛ “Света Анна - Варна” отвори врати напълно преобразено

Всички стаи са ремонтирани

По материала работи: Борис Проданов
Родилно отделение на МБАЛ “Света Анна - Варна” отвори врати напълно преобразено

Родилното отделение на Варна - в МБАЛ “Света Анна - Варна” поднови дейността си след двумесечно принудително спиране на ражданията заради голям ремонт. В момента най-старото в града звено за раждания посреща бъдещите майки напълно преобразено и с нова организация за отглеждане на новородените.

 

Ремонтните дейности започнаха през април. До края на май Родилно работеше с половината от капацитета си, а през юни и юли прекрати изцяло приема на пациентки, за да бъде преобразено и модернизирано.

 

След края на ремонтните дейности, базираните на един етаж отделения “Родилно” и “Неонаталогия” са напълно отделени като организация на работа.

 

Всички стаи са ремонтирани, санитарните помещения - преобразени, стените и таваните - пребоядисани, газовата инсталация - обновена. Сигнализационната инсталация също е подновена. Навсякъде е подменена подовата настилка, а родилните зали са облицовани с антистатични и антимикробни покрития.

 

“В момента най-старото родилно отделение на Варна практически е най-модерното и уютното, благодарение на добрия синхрон, в който ръководството на МБАЛ “Света Анна - Варна” в лицето на изпълнителния директор д-р Красимир Петров и кметът на Варна г-н Иван Портних успяха да осигурят повече от половин милион лева, с които ремонтът стана възможен”, коментира началникът на отделението д-р Милко Папазов.

 

Последният основен ремонт на сектора за новородени във варненския “Пирогов”, преди сегашното пълно преобразяване, е от далечната 2002 г. Преди 3 години кметът Иван Портних на връх Бабинден обеща пари за основен ремонт и през 2018-а пълната промяна в отделението вече е факт, а от миналата година то се радва и на много нова и модерна медицинска апаратура.

 

Отделението разполага с 30 стационарни легла, а ражданията, които се извършват в него, са като за двойно по-голям капацитет. То е с най-високото - трето, ниво на компетентност и е сред малкото в страната с изцяло зает щат от лекари, акушери и санитари. Традиционно то е между 6 и 8 място в страната по брой раждания на година, но пресметнати на брой легла устойчиво е в топ 3.

 

“Пълното комплектоване на екипа и многото раждания при нас се дължат основно на две неща. Първото е доверието в работещите в отделението, а второто - уникалната медицинска инфраструктура, която МБАЛ “Света Анна - Варна” предлага - това е болницата с най-големи възможности - с мощна реанимация, 24-часова възможност за консулт с всякакъв вид специалисти и кръвен център. Това са животоопределящи структури, като се има предвид, че при родилките всичко се развива много бързо и често се налагат реакции в режим на спешност”, коментира Папазов, дни след подновяването на дейността на отделението на пълни обороти.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна