IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:09 | 13 август 2018
Обновен: 12:22 | 23 април 2024

Ще налагат жестоки глоби за плажуване върху дюни

До 3000 лв. санкция за разполагане на хавлия и чадър предвиждат проектопромени в закона

По материала работи: Борис Проданов
Ще налагат жестоки глоби за плажуване върху дюни

Тотална забрана за плажуване върху дюни и жестоки глоби за нарушителите предлагат от Министерството на туризма чрез проектопромени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които в момента са публикувани за обществено обсъждане. Според тях всеки, който постави хавлия, чадър или палатка върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева или с имуществена санкция от 2000 до 5000 лева за фирми.

 

Любопитното е, че идентични санкции са предвидени и за този, който премине или спре пътно превозно средство за престой или паркиране върху дюни. Така излиза, че на практика няма значение дали ще сложиш хавлия върху пясъчните хълмове или ще преминеш през тях с огромен джип например.

 

Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие обяснява, че по принцип там, където има дюни, те така или иначе са със специален статут на опазване, тъй като са към защитени територии. Затова определя проектопромените като PR акция за сметка на хората. „Едва ли не да противопоставим едните хора срещу другите. Един вид - вие протестирате срещу застрояването на дюните, сега ще видите ние как ще ви отвърнем. Защо трябва да се прави този закон, след като всички тези неща са изписани в поредица документи, с които се управляват защитените територии“, споделя Илиев.

 

Според него много по-полезно би било усилията да се насочат в друга посока. „Нужно е развиването на администрация и рейнджъри, които да опазват тези защитени зони. Също така информационни кампании, които да обясняват на хората какво може да се прави и какво не на подобни места. Вместо това се прави някакъв закон, който едва ли би спомогнал за опазването на дюните. По-скоро, по сталински, всички под един общ знаменател ги слагаме, което не е добре“, допълва още екологичният експерт.

 

 

Едно от местата край Варна, където всяко лято могат да се видят палатки върху дюни, е Шкорпиловци. Там се срещаме със семейство Петкови от Шумен, които обясняват, че почиват на това място от близо 30 години. „Тези санкции са абсурд. Това е природа. Ние сме съгласни, ако трябва някаква такса да се въведе, да се плаща за палатките, но да си остане това за хората“, категорична е Таня Петкова. Нейният съпруг Петко Петков е на подобно мнение. „Ако сме хора, които рушим и замърсяваме, нека да ни глобяват. Но вие бяхте до палатката – да има изхвърлени боклуци, да сме дълбали нещо, да сме ровили – не. Просто си почиваме тихо и спокойно“, казва мъжът.

 

„С една палатка няма как да се наруши самия терен, а да не говорим за флората наоколо. Никой нормален човек не би си разпънал палатката върху растенията - обяснява Тодор Илиев, който също е избрал да почива по този начин. Той смята, че трябва да има контрол и да се глобяват само хората, които рушат. - Човек да бъде санкциониран, задето си е сложил палатката някъде в пространството, там, където има само пясък, смятам, че е глупаво“, казва още мъжът.

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна