IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
12:01 | 13 август 2018
Обновен: 17:58 | 17 април 2024

Варна остана без почетен гражданин за първи път от 10 г. насам

Общинският съвет не одобри и нито една от номинациите за удостояване с почетни звания и отличия

По материала работи: Борис Проданов
Варна остана без почетен гражданин за първи път от 10 г. насам

Общинският съвет във Варна днес се събра на извънредно заседание в зала „Пленарна“, на което съветниците разгледаха една-едничка точка - предложения за решения от ПК „Култура и духовно развитие“ относно удостояване на граждани с почетни звания и отличия на Община Варна.

 

За почетен гражданин на Варна бяха номинирани девет личности от различни сфери на обществения живот, но нито едно предложение не беше одобрено както на заседанието на комисията, така и на заседанието на местния парламент. Предложенията бяха за проф. д-р Димитър Камбуров – дългогодишен ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ (Варна), учен и лекар; адв. Борислав Ралчев – общественик, юрист и политик; Стефан Янев – футболна легенда, спортен журналист и публицист; Пенко Златев – треньор и състезател по хандбал; Елка Няголова – поетеса; Йорданка Ненчева – д-р по философия, председател на Асоциацията „Да съхраним жената“; Паню Панев  – участник в спасителните дейности след потопа в „Аспарухово“, собственик на компания поддържаща пътната инфраструктура във Варна; Керан Михалев – треньор и състезател по борба; Милка  Кайкова – заслужил деятел на водното спасяване, общественик.

 

Членовете на ПК „Култура и духовно развитие“ решиха Атанас Друмев Пеев – уважаван краевед, родоизследовател и журналист, да получи почетен знак „За заслуги към Варна” – златен. Гласувано бе с почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, да бъдат удостоени Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, за приноса й в развитието на читалищното дело във Варна; водещият в тв "Черно море" Кирил Аспарухов – поет, журналист, шоумен и танцьор, който тази година става на 70 години; Петър Пасев – за цялостна дейност и принос в издигане авторитета на варненския спорт и по повод неговата 70-годишнина.

 

На сесията бяха издигнати отделно кандидатурите на проф. Камбуров и Елка Няголова за почетни граждани на Варна. В последвалото гласуване обаче те не събраха гласове, а и нито една от номинациите за почетни знаци не получи одобрение от местния парламент. Предложенията получиха отрицателно становище и на проведения преди това Председателски съвет.

 

Така Община Варна остава с "нулева година" по отношение почетни звания и отличия.

 

Съветниците бяха на мнение, че е необходимо подобен род отличия да се връчват по нови правила, за изключителни заслуги и без "абонамент". Това значи промяна на критериите, а липсата на наградени в никакъв случай не е поради отсъствие на самочувствие, а напротив - говори само за високата стойност на наградите. Има предложение те да могат да бъдат отнемани, но то не срещна сериозна подкрепа.

 

Днешното заседание на местния парламент започна с минута мълчание в памет на общинския съветник д-р Веселин Ангелов, който почина в края на юли.

 

Борис Проданов


Още по темата: Комисията по култура не одобри нито една номинация за почетен гражданин на Варна
 

 

Коментари

Новини Варна