IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
18:15 | 17 август 2018
Обновен: 11:34 | 17 април 2024

Варна - център на културно-историческия туризъм в Североизточна България

Предизвикателствата пред културно-историческото наследство на областта бяха обсъдени на форум в града

По материала работи: Борис Проданов
Варна - център на културно-историческия туризъм в Североизточна България

 

На форум във Варна бяха обсъдени предизвикателствата пред културно-историческото наследство на областта. Акценти на дискусията бяха възможностите за превръщане на Варна в център на културно-историческия туризъм в Североизточна България.


Европа ще отпуска повече пари през туризма и икономиката за социализация на културно-историческите обекти. Това съобщи по време на дискусията "Чудесата на България" във Варна зам.-министърът на културата Амелия Гешева. 

 

Домакин на форума беше Археологическият музей в града и в него участваха  представители на държавната и местната власт, археолози, историци, директори на музеи, представители на туристическия бранш и неправителствени организации.

 

"Едно от нещата, които Министерството на културата си е поставило като задача и работи много усилено по темата е актуализацията на недвижимото културно наследство в страната. Община Варна е една от първите общини с които работим по тази тема", заяви по време на форума Амелия Гешева.

 

Зам. министър Гешева призова кметовете спешно да проверят статутите на обектите, които притежават, и да кандидатстват за актуализирането им, ако това е необходимо. Само така ще могат да се възползват от всички програми за финансиране на културно-историческото наследство.

 

"Положихме много усилия с колегите от администрацията. Разработили сме и проекти и стратегия в тази посока", каза кметът на Варна Иван Портних.

 

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев подчерта, че проблемите в областта свързани с културния туризъм главно са свързани с транспортната схема.


"Оказва се, че ако даден турист кацне на летище Варна няма как да обиколи, който и да е културен обект на територията на която и да е община. Няма никаква транспортна схема. Нито на ниво област, нито на ниво Североизточна България. Т.е. няма как от община до община да се осъществи каквото и да е било мероприятие с изключение на организиран транспорт от тур операторите или от хотелите", отбеляза Стоян Пасев.

 

Въпреки проблемите и предизвикателствата обаче стана ясно че ще бъдат положени усилия Варна да се превърне в център на културно-историческия туризъм в Североизточна България.

 

Емил Дамянов

 

 

Коментари

Новини Варна