IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:40 | 31 август 2018
Обновен: 13:48 | 24 април 2024

„ART STARS - Звезди на изкуството“ отново изгрява на културният небосклон във Варна

Четвъртият Международен музикален конкурс „ ще се проведе от 3 до 9 септември във Варна

По материала работи: Слав Велев
„ART STARS - Звезди на изкуството“ отново изгрява на културният небосклон във Варна

 

Четвъртият Международен музикален конкурс „ART STARS-Звезди на изкуството”  ще се проведе от 3 до 9 септември във Варна.  

 

Програмата на конкурса включва три състезателни категории:
 

 

На 5 и 6 септември от 10 до 19 ч. във варненски търговски център ще се изявят участниците в категория  „Народно пеене“, а  на 7 и 8 септември  от 9 до 19 ч. участниците в категория „Поп пеене.  На 8 и 9 септември от 10 до 19 ч. в зала Концертна на радио Варна ще се включат участниците в категория „Класическо пеене“.
 

 

Между 3 и 7 септември от 10 до 19 часа е предвиден „Майсторски клас по класическо пеене“ на доц. д-р Иванка Нинова. Той ще се проведе зала Концертно студио на Радио Варна.
 

 

В рамките на конкурса са предвидени и пет концерта, отворени безплатно за варненци и гостите на града.

 

На 6.09 от 20.00 ч. е Гала концертът на лауреатите от категория „Народно пеене“ , който ще се проведе в един от големите търговски центрове в града.

 

 

На 7.09 от 17.00 ч. – Гала концерт на участниците в Майсторския клас  
зала Концертно студио на Радио Варна.
 

 

Ето какво споделя и създателят на конкурса - музикалният педагог Мила Маврова: 

 

"Тази година имаме няколко акцента. В първата категория ще има явно гласуване, което предполага доста обективна оценка при класиране на участниците. Друга особеност е, че в тази категория ученици на организаторите нямат право да участват и в журито няма вокални педагози. Председателят на журито е Хайгашот Агасян.В него участват още - композиторът Нелко Коларов и известният  изпълнител Славин Славчев. Нов участник в журито е поп звездата Кичка Бодурова.
Втора категория "Класическо пеене" тази година се радва на най-голям интерес от самото създаване на конкурса. Журито е обновено. Председател е Даниела Димова, директор на Държавна опера-Варна, членове са доц. д-р Иванка Нинова, Роберта Матели, италианска оперна певица, вокален педагог и режисьор, която дава своята парична награда на изпълнители на италианска оперна музика. За първи път в това жури е и проф. Ейми Фримър - оперна певица със специализация в Метрополитен опера и вокален педагог в Университета „Тюлейн“ в Ню Орлийнс. Конкурсите за класическо пеене в България са много малко и „Art Stars-Звезди на изкуството“-2018 се очертава като акцент в тази посока.

 

В третата категория "Народно пеене" председател на журито ще бъде Пепа Запрянова, диригент фолклорисъ и музикален педагог, а членове - Елица Тодорова – вокален изпълнител и перкусионист, Петя Стоева -експерт към Министерство на културата и Павлинка Тодорова -известен музикален педагог.

 

Наградният фонд включва парични и предметни награди. Предвидили сме видеоклип като награда „Grand Prix“ в категория "Поп пеене" на стойност 2000 лв. Ще дадем като награди професионални микрофони и др. Ще предоставим покани за участие в международни конкурси в Италия, Казахстан, Унгария, Сърбия , Германия и др. Видеоклип ще бъде даден като награда и в категаория "Народно пеене".

 

Наградите в категория "Класическо пеене" включват участие в главни роли в спектакли на Държавна опера- Варна. Привидени са няколко щатни бройки за артист-хористи и солисти, също и участие в Оперна Гала на сцената на Държавна опера-Варна." 

 

 

Коментари

Новини Варна