IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:45 | 10 септември 2018
Обновен: 01:00 | 5 април 2024

Завърши "Арт-старс - Звезди на изкуството"

Изпълнители от няколко държави ще разнасят славата на Варна

По материала работи: Борис Проданов
Завърши "Арт-старс - Звезди на изкуството"

Над 300 изпълнители от цялата страна, както и участници от Македония, Франция,  Молдова и Украйна ще отнесат със себе си прекрасните спомени и емоционални преживявания след участието си в Четвъртото издание на Международният Музикален Конкурс „Art Stars - Звезди на изкуството“, който приключи вчера. 

 

„Голям ентусиазъм, много силни участници. Конкурсът набира огромна популярност не само в България. За него вече се говори зад граница и се превръща в единствения професионален оперен конкурс в България.

 

 

Във всички конкурсни дни, по време на всички концерти, залите бяха препълнени от ентусиазирана публика. Важно е и това, че успяхме да осигурим освен всички други награди и парични награди на обща стойност 3000 лв., което не е никак малко за един такъв конкурс. Всички победители получиха купа, раздадохме четири картини като награди, професионални микрофони, грамоти за всички участници, както и възможността за изработката на един професионален видеоклип. Две от наградените участнички получиха възможност за изява в един от най-престижните конкурси в света, който се провежда в Казахстан. За там ще заминат Теодора Лавгинова и участничката от майсторския клас Весела Янева“, сподели г-жа Мила Маврова, организатор на ММК „Art Stars - Звезди на изкуството.

 

Конкурсът, който се проведе от 3 до 9 септември във Варна, завърши с концерт и награждаване на победителите в  третата категория „Класическо пеене“.

 

„Участниците там бяха три пъти повече от миналата година, което е много добър пробив. Журито бе председателствано от доц. д-р Иванка Нинова, в него влизаха още директорът на Държавна опера-Варна Даниела Димова и две чуждестранни представителки - проф. Ейми Фримър от САЩ и Роберта Матели от Италия. На много високо ниво премина конкурса тази година. Поради много големия брой участници и много взискателното жури, наградите бяха сравнително по-малко. Бяха отличени действително най-силните участници. 

 

 

Наградата Grand Prix в категория „Класическо пеене“ не беше присъдена по преценка на журито. Двете професионални възрастови групи – втора и трета група, дадоха най-изявени участници. Първа награда от втора група получи Яна Стефанова от Казанлък. В трета  възрастова група първите награди бяха две – на Теодора Лавгинова и Нели Нечева от Стара Загора. В първата група с по-малки участници също имаше силни представители. На първо място беше Адриана Стефанова от Ямбол“, сподели още г-жа Мила Маврова. 

 

Интересен акцент в конкурса бяха наградите на Роберта Матели от Италия, която връчи парични награди на шестима от изпълнителите, представили се с произведения на италиански композитори.  

 

За петима от победителите директорът на Държавна опера Варна Даниела Димова осигурява възможността за изява на сцената. Тази чест получават Жана Костова и Яна Стефанова от втора възраства група, Нели Нечева и Теодора Лавгинова от трета възрастова група и и Борис Тасков.

 

От  3 до 7 септември в рамките на конкурса „Art Stars - Звезди на изкуството" се проведе майсторски клас по класическо пеене, воден от доц.д-р Иванка Нинова. В него се включиха десет оперни изпълнители. 

 

„Много ползотворен майсторски клас, в който присъстваха максималния брой участници, които могат да получат една висококвалифицирана подготовка и  обучение. Участниците бяха от различни градове, имаше изпълнител и от Македония. На 7 септември се проведе концерт на участниците в майсторския клас и бяха връчени сертификати на всеки един от тях“, разказа Мила Маврова. 

 

Организатори на Международния музикален „ART STARS-Звезди на изкуството” са Фондация „Звезди на изкуството” и Inner Wheel – България. Той се провежда с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“. Конкурсът е в “Календар културните събития“  на Министерството на културата.

 

 

Коментари

Новини Варна