Убеждават хората в Бозвелийско да си заколят прасетата
В селото ще се проведе разяснителна кампания
Публикувана: 11 Sep 2018 | 17:19

Държавните институции ще убеждават хората в провадийското село Бозвелийско да си заколят прасетата, които отглеждат в личните си дворове, и да приберат месото по фризерите. Това стана ясно след поредния кризисен щаб, който се проведе в Областната управа. На него бяха обсъдени всички действия, които са предприети до момента, както и тези, които предстои да бъдат направени по повод на регистрирания случай на африканска чума по свинете. Както е известно, в края на август положителна проба за болестта дадоха четири умрели прасета в село Тутраканци. Оттогава насам всички институции са впрегнали усилия заразата да не се разпространи и на други места.

 

До момента всички взети проби в Бозвелийско, което се намира в 3-километровата предпазна зона, са отрицателни, но опасността все още не може да се смята за отминала. Именно заради това специалисти от Българската агенция по безопасност на храните ще направят разяснителна кампания в селото. По време на нея ще обяснят защо е най-добре хората да заколят прасетата си. Това е една от мерките, които ще възпрепятстват разпространението на заразата.

 

„Много хора в селото вече си заколиха животните. Това се случи веднага, след като излязоха първите проби, които показаха, че заразата не е достигнала до селото. Може би половината от прасетата вече ги няма“, обясни кметът на Бозвелийско Живко Панев.

 

Междувременно стана ясно, че до края на другата седмица ще бъдат взети повторни проби от останалите прасета в Бозвелийско. В момента тече изследването на определен брой животни в 10-километровата зона от Тутраканци, в която попада и самият град Провадия.

 

Поне до края на месеца пък ще останат пропускателните пунктове на входовете и изходите на Тутраканци. Всички коли, които влизат и излизат от селото, се дезинфекцират, като е забранено изнасянето и внасянето на месо и всякакви свински колбаси.

 

Никола Димитров

 

Още по темата: Засега чума по свинете в с. Бозвелийско няма

 

Коментари ( 0 )