Предаваме на Франция наш сводник, издирван с ЕЗА?
Българинът остава в ареста у нас, другата седмица ще бъде разгледано искането на френските власти за екстрадицията му
Публикувана: 18 Sep 2018 | 12:36

 

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди първоначалния арест на Алдин Хр., задържан миналата седмица под стража от Окръжен съд – Варна на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от съд в Марсилия. Франция настоява за задържането и екстрадицията на българина, за да изтърпи влязла в сила 4 годишна присъда за тежка форма на сводничество, с много съучастници, с многобройни жертви, принуждавани да проституират и за трафик на хора. В ЕЗА се посочва, че деянията са извършени в Марсилия от 2005 до февруари 2007 г. Заповедта за арест е издадена през октомври 2014 г. от Окръжния съд в Марсилия.

 

Варненският апелативен съд потвърди аргументите на първата съдебна инстанция, определила първоначалния арест. Компетентните съдебни власти на Франция са съобразили своето искане с всички изисквания на ЗЕЕЗА. Престъплението, за което Алдин е осъден задочно е тежко и по смисъла на българския закон. Въпреки, че липсват доказателства, че мъжът може да извърши престъпление, втората съдебна инстанция намира, че той може да се укрие и да осуети изпълнението на наказанието. Алдин Хр. не живее на постоянния си адрес, а при задържането му е казал, че няма документ за самоличност.

 

Пред съдебния състав днес осъденият във Франция мъж декларира желание да търпи присъдата си в България. Преценката на това волеизявление обаче ще бъде направено от Окръжен съд – Варна идната седмица, когато ще бъде разгледано по същество искането на френските власти за екстрадицията на българина. Дотогава той ще остане в ареста.

Коментари ( 0 )