IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:50 | 19 септември 2018
Обновен: 06:38 | 28 март 2024

Варненци избягват сделки с имоти „на зелено“

Пазарът е добър, предвидим, с добро предлагане и със значително по-дисциплинирани купувачи, смята експертът Добромир Ганев

По материала работи: Борис Проданов
Варненци избягват сделки с имоти „на зелено“

Варна е един от най-големите студентски центрове в България и традиционно се наемат жилищни имоти от студенти и пазарът е активен. Що се отнася до покупко-продажбите, основно се търсят имоти с една и две спални, по-рядко с три. Приоритет за купувачите са новото строителство и завършените обекти.

 

Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

 

„Варненци са по-хладни и по-пресметливи в отношението си към покупките „на зелено“, докато в София този процес е по-видим. На пазара във Варна през първото шестмесечие на настоящата година има общо над 500 – 600 хил. кв.м. РЗП издадени разрешителни плюс започнато ново строителство, което е сериозна цифра. Една част от тези проекти вероятно разчитат на продажби „на зелено“. Пазарът е стабилен от гледна точка на равновесие между търсене и предлагане, строителната активност е висока, проектите са хубави, официалните данни не показват повече от 3 - 4 % ръст на цените. Данните показват също, че новото строителство има по-ниски стойности от старото. Пазарът е добър, предвидим, с добро предлагане и със значително по-дисциплинирани купувачи и от развиващ се превръща в зрял“, каза той.

 

За тригодишен период от време София бележи ръст с около 30%, Варна, и Пловдив с 23 -25%, което е в рамките на 7-8% средногодишен ръст.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

ИВАН БАРБОВ

 

Вижте цялото интервю с Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“: 

Коментари

Новини Варна