IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
15:31 | 22 септември 2018
Обновен: 06:01 | 25 април 2024

Уникална възстановка във Варна показа армията ни от Аспарух до наши дни (СНИМКИ)

В демонстрациите се включиха близо 300 души от цялата страна

По материала работи: Слав Велев
Уникална възстановка във Варна показа армията ни от Аспарух до наши дни (СНИМКИ)

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Уникални исторически възстановки съпътстваха днешния празничен ден във Варна. Те се състояха в парка в кв. „Аспарухово“ и показаха как е изглеждала българската армия от времето на хан Аспарух чак до наши дни. В демонстрациите се включиха близо 300 души от 10 клуба за исторически възстановки от цялата страна.

 

 

Шоуто започна с прабългарите и страховитата Аспарухова конница – първообраза на армията ни. Невероятни умения върху конете показаха членове на прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. След това зрителите видяха как са изглеждали воините от Първото и Второто българско царство.

 

 

Впоследствие на импровизираната сцена се появиха хайдутите от началото на 19-ти век, както и опълченците, воювали за Освобождението на България от османско робство.

 

 

Във възстановката на битка от Втората световна война пък участва и автентична моторизирана военна техника от 40-те години на миналия век.

 

Гвоздей на програмата беше въздушен десант от 3000 метра височина. Парашутисти от отряда за специални операции на Военноморските сили скочиха от вертолет и се приземиха в района на мероприятието.

 

Публиката имаше възможност също да се наслади на военни машини, които бяха представени на събитието. Малки и големи се докоснаха до пустинните котки на военните, видяха отблизо следово куче на гранична полиция и разбраха какво има в едно криминалистическо куфарче.

 

Събитието се проведе по повод 140 години от създаването на Българската армия и 110 години от Независимостта на Република България.

 

Коментари

Новини Варна