IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:19 | 15 октомври 2018
Обновен: 10:48 | 21 април 2024

Уникално изобретение променя живота на незрящите

Модерното устройство е скъпо и е нужна държавна помощ за закупуването му

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Авангардна камера, която може да промени живота на незрящите беше презентирана в специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ навръх международния ден на белия бастун. Миниатюрната камера с размер на флашка се прикрепва към всякакъв вид очила и може да чете текст на български език, да сканира всичко посочено и да разпознава лица. Тя също разпознава продукти, парични знаци и може да чете текст по всякакви повърхности – хартиени и електронни, както ида прочита улични знаци и табели.

 

Само с един жест на носещия ги, независимо дали той носи часовник или не, камерата информира за час и дата. Всичко това става посредством звук. Камерата е разработена от учени в Израел като до момента вече е разпространена в 28 страни. От няколко седмици тя работи и на български. Приспособлението разполага с изкуствен интелект, който се самообучава със съдействието на човека. Статистиките сочат, че незрящите, които използват изобретението увеличават до 60% своята производителност в ежедневните дейности.

 

 „Тази камера позволява на хората с нулево зрение да се движат свободни, без бял бастун“, сподели Жулиета Петкова,  директор на училището. През последните седмици възпитаници на учебното заведе са тествали изобретението. Неговата цена обаче е от порядъка на 4000-5000 долара и за да се разпространи масово, е нужна подкрепа от държавата.

Никола Димитров

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:Международен ден на Белия бастун

Коментари

Новини Варна